Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PDECat i la CUP revifen les seves diferències sobre els pressupostos

Anna Gabriel i Carles Puigdemont a la qüestio de confiança

Oriol Solé Altimira

Els pressupostos per a 2017 es debatran al Parlament. Com surtin de la cambra catalana ja és una altra història. La CUP, el soci del Govern per aprovar els comptes, ha carregat amb duresa aquest dilluns contra el projecte de pressupostos que l'Executiu aprovarà el proper 29 de novembre. El Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), l'antiga Convergència, ha replicat qualificant les crítiques cupaires de “sense sentit”. ERC, com manté durant tota la legislatura, s'ha situat al mig d'anticapitalistes i exconvergentes i ha confiat en que “cap de les parts s'equivoqui” i s'aprovin els comptes.

Malgrat que va accedir a tramitar els comptes, a la CUP no li agraden els pressupostos pel 2017. El diputat Benet Salellas ha afirmat que el projecte no convenç “en res” a la seva formació perquè és “extremadament continuista” amb els comptes del 2016 –que la CUP va rebutjar, amb la resta de l'oposició, debatre al Parlament. Salellas ha reconegut que els comptes no incorporen les demandes que els anticapitalistes van posar sobre la taula, com la pujada de l'IRPF a les rendes més altes o la pujada de l'impost de successions i donacions.

En aquest context, Salellas ha assenyalat que és el moment de “deixar les negociacions de despatx a porta tancada” per “sortir al carrer” a fer “un debat social”, en el qual la CUP, ha dit el diputat, promulgarà més mesures fiscals per augmentar ingressos.

La resposta de l'antiga Convergència no ha trigat a arribar. La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha afirmat que les declaracions de Salellas són un “sense sentit” i s'ha mostrat sorpresa perquè la CUP, ha recordat, ja va debatre i va accedir a tramitar els comptes.

“Necessitem pressupostos perquè el procés tiri endavant”, ha assenyalat Pascal, que, amb tot, s'ha mostrat satisfeta perquè el projecte “preserva la càrrega fiscal a les classes mitjanes” així com “el model de benestar basat en la col·laboració públicoprivada”.

Per la seva banda, ERC ha intentat posar pau i situar-se al centre entre el PDECat i la CUP. El diputat Sergi Sabrià ha confiat que Junts pel Sí i la CUP arribaran a un acord i ha assegurat que hi haurà “moltes oportunitats per parlar de pressupostos”. Així mateix, ha recordat a Salellas que del projecte també han quedat fora propostes del PDECat i d'ERC.

Un cop els comptes entren al Parlament, el sostre de despesa i ingressos queda fixat, tot i que es poden modificar com es reparteixen determinades partides. El calendari dels pressupostos catalans té tots els números per allargar-se. I és que previsiblement, PP i Ciutadans portaran el projecte al Consell de Garanties Estatutàries si observen qualsevol partida per al referèndum d'autodeterminació planejat per a setembre de l'any que ve. Fins que el Consell decideixi, poden passar un mínim de vint dies, cosa que unida a les vacances de Nadal i el seu pas per les diferents comissions deixaria l'aprovació definitiva dels comptes per, com a mínim, el febrer del 2017.

La continuïtat de la legislatura –i el referèndum d'autodeterminació– depèn que s'aprovin els pressupostos. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar que convocaria eleccions anticipades si no aconsegueix la llum verda als comptes.

stats