Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Pacte Nacional pel Referèndum buscarà aliats fora de Catalunya per acordar-lo amb l'Estat

El Comité Executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, encapçalat per Joan Ignasi Elena

Arturo Puente

Les cares visibles del Pacte Nacional pel Referèndum buscaran aliances i complicitats fora de Catalunya per intentar que l'Estat espanyol acordi el referèndum sobre la independència que promouen. El Comitè Executiu de l'aliança sobiranista ha presentat aquest dilluns un manifest amb aquesta pretensió, que respon a l'encàrrec amb el qual es va formar l'òrgan en la reunió de les forces partidàries del dret a decidir el passat 23 de desembre.

En una roda de premsa encapçalada pel president del Pacte, Joan Ignasi Elena, la taula ha exposat la seva intenció de promoure un referèndum que pugui ser acordat amb l'Estat. Per això, els vuit membres han mostrat la seva convicció que l'Estat pot realitzar un referèndum. “És possible fer un referèndum d'acord amb la legislació espanyola. És una decisió política, no una realitat jurídica, el que ho impedeix”, ha indicat Elena, que ha recordat que “així ho han expressat nombrosos experts en dret constitucional”.

El Pacte, de moment, no preveu avançar cap al referèndum sense acord. “Els que estem aquí vam assistir a la reunió del 23 de desembre, on va quedar molt clar l'objecte d'aquest pacte nacional”, ha especificat en relació amb la condició de l'acord amb l'Estat que alguns grups polítics, com els encapçalats per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van expressar.

Si bé en l'actual estat de les coses el grup que lidera Elena no pretén fer un pas més enllà del referèndum acordat, el document presentat aquest dilluns assegura que dóna suport “a aquelles iniciatives i acords que sorgeixin per l'articulació d'aquest referèndum”. També preveuen que altres grups, partits o el Govern promogui altres vies. “Anar més enllà serà una cosa que cada un farà en l'exercici de la seva activitat política i partidista i en la qual el Pacte no entrarà”, ha considerat Elena.

El camí que emprendran els vuit membres del Comitè serà la recerca activa de suports per al referèndum acordat. Ho faran a Catalunya, però també fora. “A Madrid i a Brussel·les”, han indicat de forma metonímica sobre els seus plans d'explorar totes les possibles complicitats entre els actors polítics, culturals i socials espanyols i també europeus. “Creiem que hi ha molt recorregut”, han explicat, i han afegit que “hi ha cada vegada més persones que pensen que la millor manera de decidir és mitjançant el vot”.

Etiquetas
stats