Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament reclama al Govern fora del termini judicial acusar Convergència en el cas Palau

El Parlament de Catalunya en un moment de la sessió plenària

Arturo Puente

S'ha intentat fins a última hora però el bloqueig del PDECat ha pogut més. El Parlament ha aprovat aquest dimecres dues propostes de resolució instant el Govern a permetre que el Palau de la Música acusi Convergència pel presumpte cobrament de comissions de Ferrovial. No obstant això, quan les dues resolucions s'han aprovat, ja era tard. L'acusació exercida pel Palau ja havia presentat les conclusions definitives en què, segons les instruccions rebudes, no s'esmenta la corrupció política.

Les dues propostes de resolució, registrades pels grups de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) i la CUP, anaven en la línia impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, que des de divendres passat intenta que el Palau canviï la seva línia d'acusació en el cas Palau. Les dues propostes han tirat endavant amb els vots dels grups que les presentaven, els del Ciutadans, ERC, PSC i PP, mentre que els del PDECat s'han abstingut.

El grup de JxSí, que sosté el Govern, ha votat per tant dividit, malgrat que aquest dimarts el Consell Executiu va donar carpetada a l'assumpte assumint per unanimitat entre els consellers la posició marcada pel Departament de Cultura, contrària a acusar Convergència. No obstant això, l'acord en el si del Govern també parlava d'actuar “contra qui sigui, en els casos que siguin, fins rescabalar l'últim euro”.

A aquest punt s'han agafat ERC i diversos independents del grup de JxSí per subratllar la seva postura, favorable a que el Palau acusi Convergència, i votar favorablement. Mentrestant, el PDECat s'ha decantat per una abstenció “per respecte a l'acord aconseguit” en el si del Govern.

El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha defensat la seva proposta de resolució assegurant que és “lògic” que la Generalitat tingui “un compromís d'acusació en tots els casos de corrupció”. El diputat ha assegurat que, contra el que sosté el Govern, la decisió adoptada és política, i ha esgrimit com a prova que abans que Convergència arribés al Govern el 2011 l'acusació exercida pel Palau anava en la mateixa línia que la Fiscalia. “Acusar és una acció necessària, la Generalitat ha de tenir un compromís exemplar”, ha conclòs l'anticapitalista.

De la mateixa manera, el president del grup de CSQEP, Lluís Rabell, ha defensat la necessitat que la Generalitat acusi, ja que no fer-ho “posa en risc recuperar els diners robats però, sobretot, posa en risc el compromís del Govern a la lluita contra la corrupció”. Segons Rabell, el bloqueig del Govern a l'acció acusadora del Palau intenta tapar la responsabilitat de Convergència. “Per tot això ens preguntem si el llegat de Pujol està a Andorra o el tenim aquí”, ha acabat contundent el diputat.

També ha estat contundent la líder de l'oposició i del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha considerat que l'acusació a Convergència per part de la Generalitat no és “una obligació moral i política”. “Però a més”, ha recordat, “és una obligació parlamentària perquè en aquest Parlament s'han aprovat mocions exigint que la Generalitat acusi en tots els casos de corrupció on hi hagi hagut dany patrimonial”. Segons la de Ciutadans, si el Govern no ho fa és perquè li “desmuntaria el relat que els espanyols ens roben”.

Mentre els tràmits parlamentaris se succeïen i les propostes de resolució eren aprovades, la sessió del judici pel cas Palau continuava a la Ciutat de la Justícia. Allà, després d'escoltar diversos testimonis i proves pericials, l'acusació exercida per la fiscalia ha elevat a definitives les seves conclusions, sense canvis. Un pas que podria acabar convertint la petició del Parlament en paper mullat.

Segons fonts judicials, tanmateix, l'acusació del Palau encara podria canviar les seves conclusions i acusar Convergència en la propera sessió del judici, el 26 de maig, el dia en què les defenses elevaran a definitives les seves conclusions. Argumenten aquestes fonts que fins que totes les parts no hagin elevat a definitives les seves conclusions qualsevol d'elles pot modificar-les. Amb tot, la Generalitat ja ha advertit que no canviarà el seu vot en la reunió del Consorci que tindrà lloc el 23 de maig, per la qual cosa el gir en l'acusació té poques possibilitats de prosperar.

Etiquetas
stats