Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament crearà un grup de treball per analitzar el règim d'aïllament penitenciari

Centre Penitenciari de Quatre Camins

elDiario.es Catalunya

El cas de Raquel E.F., interna a la presó de Brians I que es va treure la vida l'11 d'abril del 2015 després de denunciar incomunicació continuada i denunciar agressions de les funcionàries, ha arribat al Parlament de Catalunya. Les entitats en defensa dels drets humans han exposat aquest dilluns davant la comissió de justícia de la Cambra les deficiències del sistema d'aïllament penitenciari de les presons catalanes. A l'acabar la comissió, cap grup ha rebutjat la petició de la CUP per crear un grup de treball parlamentari sobre l'aïllament. L'advocat i membre del centre per la defensa dels drets humans Irídia, Andrés García Berrio, ha instat a que societat civil i partits treballin amb “coresponsabilitat”.

L'aïllament és un règim en què els presos passen unes 21 hores tancats i en soledat, amb només dues hores de pati o activitats, en cel·les aïllades en un departament especial conegut com DERC (Departament Especial de Règim Tancat). García Berrio ha recordat que prop del 10% de població penitenciària passa pel règim d'aïllament. “No estem en una situació que afecti apoques persones”, ha afegit.

Des de la Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura, Sheila Marín ha instat els partits que el grup de treball “inclogui totes les òptiques, no només la de l'administració”. Per la seva banda, el diputat del major grup parlamentari, JxSí, Jordi Orobitg, ha valorat que Catalunya “no hauria de normalitzar l'incompliment de paràmetres internacionals” sinó que “hauria de sobresortir en la protecció dels drets humans”.

Tal com va avançar Catalunya Plural, el centre Irídia per la defensa dels drets humans va interposar una reclamació davant la Generalitat perquè respongui davant el cas de Raquel E.F., una interna de Brians I que es va suïcidar després de denunciar incomunicació continuada i denunciar agressions de les funcionàries. La interna va passar en règim d'incomunicació fins a 9 mesos, va ser lligada en diverses ocasions i va anunciar que pensava matar-se sense que els responsables de presó canviessin la seva situació.

La Coordinadora per la Prevenció i Denúncia de la Tortura, en el seu informe de 2015, va recollir 128 situacions en què es van produir agressions, tortures i/o maltractaments a un total de 232 persones sota custòdia de funcionaris. També els consta, durant el 2015, la mort de 30 persones mentre es trobaven sota custòdia de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Etiquetas
stats