Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Podem frena el nou partit d'Ada Colau fins que reorganitzi la seva direcció a Catalunya

Pablo Iglesias i Ada Colau en un acte de Barcelona en Comú

Aitor Riveiro

L'estabilització de la vida política, relativa i a costa de les negociacions per formar govern, permet a Podem posar en marxa els processos interns per renovar les direccions autonòmiques del partit que s'han trencat en els últims mesos. El partit ha convocat un procés de primàries per elegir un nou Consell Ciutadà autonòmic a Euskadi i a La Rioja. A Galícia i Cantàbria, la direcció estatal ha nomenat un equip tècnic que conduirà les dues organitzacions també cap a sengles processos de primàries. A Catalunya, però, Podem ha decidit posar el fre de mà davant l'intens debat obert després de l'anunci d'Ada Colau de crear un nou subjecte polític que reculli els èxits d'En Comú Podem en les eleccions generals.

El secretari d'Organització de Podem, Sergio Pascual, ha explicat en una roda de premsa que “hi ha un procés de discussió política prou complex” com per trobar el temps que considerin necessari a Catalunya. Pascual ha assegurat que una part important dels militants de Podem a Catalunya els han reclamat tranquil·litat per tenir “un debat polític intens” que es doni amb la suficient “capil·laritat” per assegurar que la decisió que es prengui sigui assumida per tota l'organització, segons ha exposat Pascual.

“Molts companys ens diuen que és un problema que hi hagi una direcció o unes primàries exprés que ens fracturin”, ha afegit Pascual, que ha retardat com a mínim fins a la Setmana Santa la presa d'una decisió.

La direcció estatal de Podem ha optat per donar aquest temps i aturar el procés intern perquè no interfereixi en el debat sobre què ha de fer l'organització davant el nou escenari obert per Ada Colau.

La decisió adoptada aquest dilluns pel Consell de Coordinació estatal de Podem suposa alentir el procés de creació d'aquest nou subjecte polític. “No s'avancarà cap tipus de negociació mentre no hi hagi direcció política a Catalunya”, ha assenyalat Pascual. Podem creu que l'esmentat subjecte sí que ha de veure la llum després dels resultats del passat 20D. Però no ha de ser ja. “No ens corre pressa”, ha assenyalat el secretari d'Organització.

La postura de Podem xoca amb les intencions anunciades per Ada Colau que el procés avanci: “No hi haurà nou subjecte polític en la mesura que no hi hagi direcció catalana”, ha insistit Pascual. L'anterior secretària general a Catalunya, Gemma Ubasart, va dimitir el passat mes de cotubre després dels mals resultats de les eleccions del 27S. Ubasart també ha deixat el seu lloc en la direcció estatal i en l'executiva, on exercia com a secretària de Plurinacionalitat.

El debat en el si de Podem Catalunya és intens i divideix als que aposten per mantenir sí o sí les sigles i l'organicitat del partit, els que volen una integració en el nou subjecte que els permeti tenir visibilitat pròpia i aquells que veuen necessari que totes les formacions que van concórrer sota el paraigua d'En Comú es dilueixin en el nou partit. També Podem.

Pascual no ha volgut posicionar la direcció estatal en cap de les tres opcions: “És una cosa que hauran de decidir els companys a Catalunya després del debat. Estem en una etapa molt preliminar”.

El secretari d'Organització de Podem no ha deixat passar l'oportunitat de criticar el que va ser elegit candidat de Podem a les primàries per a les autonòmiques del passat mes de setembre i que va ser relegat a la llista durant les negociacions que van donar vida a Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante, qui s'ha postulat ja per la Secretaria General de Podem. “No sé ben bé a què s'estan postulant. No hi ha cap procés obert”, ha assegurat.

Etiquetas
stats