Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Qui guanya i qui perd a Catalunya amb la repetició de les generals

Debat entre els candidats catalans a les ultimes eleccions generals

Arturo Puente

La compareixença de Xavier Domènech després de la seva entrevista amb el rei aquest dimecres deixava clares les poques possibilitats per l'acord d'última hora que veien des del seu grup. “Crec que és moment d'assumir la realitat”, ha assegurat el líder d'En Comú Podem. La realitat a la qual al·ludia no és altra que una repetició de les eleccions generals el 26 de juny, a les que, segons les enquestes, Domènech acudirà no només com a favorit sinó amb possibilitats de millorar els seus anteriors resultats.

La cita electoral del juny és a hores d'ara la preocupació generalitzada en els partits catalans. Totes les formacions han començat a moure's per preparar una campanya electoral que arribarà exactament en un mes i mig, un temps en el que hauran de solucionar serrells tan importants com la confecció de llistes, les fórmules jurídiques amb les que es presenten o acabar de polir les propostes i el relat que oferiran en campanya.

En Comú Podem és qui amb menys nervis afronta la repetició electoral, després que li hagin somrigut les dues últimes grans enquestes publicades pel CEO i el GESOP. Tots dos sondejos, fets públics a mitjans de març, consoliden a la confluència d'esquerres a la primera posició a Catalunya amb 12 escons i fins i tot li concedeixen una lleugera pujada en intenció de vot. Tot i els bons pronòstics, la formació haurà de fer front a l'assumpte del grup propi, la qüestió en la qual els de Domènech van posar més èmfasi en les passades eleccions.

La Mesa del Congrés no va permetre a En Comú Podem formar un grup diferent al de Podemos per una determinada interpretació del reglament. Ara estudien fórmules per maximitzar les seves possibilitats d'aconseguir-ho, que podrien passar per opcions com formar un partit instrumental. Malgrat això, fonts de la formació recorden que la decisió final de qui obté grup és discrecional de la Mesa, i reconeixen que podria tornar a passar-los el mateix concorrin com concorrin.

Un possible desastre preocupa CDC

A l'extrem contrari a En Comú Podem es troba Democràcia i Llibertat, la marca de Convergència a les passades generals. La candidatura liderada per Francesc Homs obté mals pronòstics tant al CEO com en el GESOP, podent caure entre un i dos escons, cosa que la deixaria per sota del mínim històric aconseguit el 20-D. Tan dolentes són les previsions per la dreta independentista que CDC promou des de fa setmanes una llista conjunta amb ERC, com a les eleccions autonòmiques, com a fórmula per salvar els mobles davant la repetició electoral.

Aquesta llista és rebutjada amb insistència des de les files republicanes. Aquest diumenge era el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, qui descartava aquesta possibilitat en considerar que la llista conjunta amb CDC es va produir de manera “excepcional” i per “donar sentit” de plebiscit a les eleccions del 27-S. Homs recollia el guant aquest dimarts, reconeixent que els seus socis de govern els havien “donat carbasses”, tot i que assegurava que continuaria intentant la fórmula.

La por a la patacada electoral augmenta a la casa convergent per la data de les eleccions, el 26 de juny, només un parell de setmanes abans del congrés que ha de conduir-los a la refundació. Davant això, el candidat de CDC, Francesc Homs, ha mostrat el seu interès en passar per unes primàries. Aquest procés intern avançaria en la línia de democràcia interna que la formació vol implantar amb la seva refundació.

Primàries al PSC i ERC de pujada

El PSC és l'altra formació sobre la qual també penja la possibilitat de fer primàries. L'exsenador socialista, Carles Martí, va anunciar aquest dilluns la seva intenció de disputar el número u de la llista socialista a Carme Chacón, que va accedir al lloc en les eleccions passades sense primàries, en no tenir rivals. La secretària d'Organització, Assumpta Escarp, ha explicat aquest dimarts que el partit té intenció de celebrar primàries tot i que no seran obertes a tota la ciutadania sinó restringides als militants per la falta de temps.

La competició entre Chacón i Martí suposa un canvi de plans en el partit i reflecteix convulsions internes en una formació que semblava estabilitzar-se després d'una dura caiguda electoral durant els darrers 5 anys. Martí és un home fort al PSC de Barcelona, una de les federacions amb més pes, i ha anunciat la seva intenció de recuperar l'exprimer secretari Pere Navarro, la qual cosa demostra que la pacificació interna duta a terme per Iceta podria tenir encara algun contratemps.

Esquerra està entre les formacions a les quals no els preocupa una repetició electoral. Els republicans van ser la segona força més votada el 20-D i segons les enquestes podrien pujar un o fins i tot dos escons, el que els deixaria fregant els 13 d'En Comú. ERC no contempla grans canvis en la seva estratègia pel 26 de juny, després que el seu tàndem de candidats, Gabriel Rufián i Joan Tardà, aconseguissin els millors resultats en el Congrés de la història de la formació.

Similar és la situació de Ciutadans, que a Catalunya va seguir la tònica general quedant una mica per sota de les expectatives el passat 20-D, quan van empatar en l'últim lloc amb el PP. No obstant això, els sondejos pronostiquen un creixement que els podria fer guanyar un o dos escons, apropant-se a Democràcia i Llibertat amb evident perill per als segons.

Etiquetas
stats