Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Qui és qui a la banqueta del cas Palau?

Felix Millet, autor confés del saqueig del Palau

Oriol Solé Altimira

És el judici per corrupció més esperat de l'any a Catalunya. Va esclatar el juliol del 2009 i la seva instrucció va passar per cinc jutges diferents. Però, finalment l'1 de març arrencarà el judici del cas Palau. Ho farà amb les qüestions prèvies. Els acusats, començant pels saquejadors confessos del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, han de declarar a partir del 8 de març.

El judici té previstes 55 sessions i s'allargarà fins a finals de juny. La causa compta amb 60.784 folis, 16 acusats, 6 acusacions, cinc responsables de lucrar-se dels delictes (entre ells Convergència) i sis responsables civils subsidiaris, 133 testimonis i 23 pèrits. Repassem el qui és qui de la banqueta del cas Palau.

Fèlix Millet

La Fiscalia demana per a Millet 27 anys de presó per, entre altres, delictes de malversació de cabals públics, falsedat documental, apropiació indeguda i un delicte contra la hisenda pública. L'associació de veïns de Barcelona, la FAVB, que exerceix d'acusació popular, eleva la pena sol·licitada fins als 37 anys de presó.

Les filles del exgestor del Palau i la seva dona s'han salvat de l'acusació i només podran sortir del judici com a responsables a títol lucratiu per haver-se beneficiat dels delictes de Millet. Segons el fiscal, Millet es va valer de posició plenipotenciària per saquejar el Palau, que dirigia “de manera personalíssima i amb un intens caire jeràrquic alhora que carismàtic”. Millet va reconèixer un espoli de 3,3 milions, però el fiscal l'eleva fins als 20. Els diners es vab desviar cap a viatges i obres “sumptuoses” a casa seva, viatges, o directament es van cobrar mitjançant xecs. A més, segons figura en el sumari del cas, Millet va cobrar al seu consogre la meitat del cost del casament de la seva filla, que va acabar pagant el Palau. Millet, que forma part d'una de les famílies històriques de la burgesia catalana, s'asseu a la banqueta amb 81 anys, allunyat del món de les elits en què va destacar.

Jordi Montull

La mà dreta de Millet al Palau, s'enfronta a 26 anys de presó pel saqueig de la institució. “La festiva naturalesa de les despeses incloses les merament particulars dels acusats revela la desimboltura depredadora de Millet i Montull”, assenyala el fiscal en el seu escrit. El fiscal demana que Millet, Montull i Osàcar paguin cadascun multes de més de 20 milions.

Gemma Montull

Filla de Jordi Montull i exdirectora financera del Palau, s'enfronta a 26 anys de presó. És l'única familiar dels dos exgestors que seu a la banqueta. El fiscal la considera “coneixedora i partícip en els tripijocs del seu pare, mostrant la mateixa falta d'escrúpols” que Montull i Millet. A més de finançar obres a casa amb diners del Palau, el fiscal creu que Gemma Montull va cooperar “de manera determinant” en el presumpte pagament de comissions de Ferrovial a CDC a través del Palau.

Rosa Garicano

Exdirectora general de la institució cultural, el fiscal demana per a ella sis anys i mig de presó i la situa com a còmplice del saqueig. Segons el fiscal Emilio Sánchez Ulled, els tripijocs de Millet i Montull no s'hagueren pogut produir sense la “aquiescència i l'empara” de Garicano.

Garicano, Millet, i els Montull, assegura el fiscal, “van aprofitar descaradament la confiança pública generada pel prestigi cultural i social inherent al Palau de la Música, que embolicava amb una aurèola d'aparent respectabilitat fins i tot els comportaments més dubtosos”.

Daniel Osàcar

És l'únic responsable de CDC que s'asseu a la banqueta -el partit ho fa com a responsable a títol lucratiu-. El fiscal demana per a ell set anys i mig de presó per dirigir el presumpte cobrament de comissions de Ferrovial a CDC a través del Palau. “Bé partís de CDC, bé de Ferrovial la iniciativa primera, la veritat és que l'acord criminal era relativament senzill però demolidor”, sosté Sánchez Ulled.

Pedro Buenaventura i Juan Elizaga

Exdirector territorial a Catalunya i exdirector de relacions institucionals de Ferrovial. Segons Sánchez Ulled, “a esquenes del seu accionariat i abusant de les seves facultats les seves activitats delictives es van aplicar al finançament il·lícita de CDC”. Les presumptes comissions, que ascendeixen a 6,6 milions, es van vestir, segons el fiscal, com a part de la relació de patrocini entre Ferrovial i el Palau, quan “la realitat és que el patrocini real ho era per xifres molt menors”. El fiscal demana per a tots dos quatre anys i mig de presó.

La resta d'acusats són o exalts càrrecs i assessors del Palau o empresaris: Miguel Giménez-Salinas, Juan Manuel Parra, Pedro Luis Rodriguez, Vicente Muñoz, Juan Antonio Menchén, Ramon Marc Martí, Raimon Bergós, Santiago Llopart i Edmundo Quintana. Les penes que sol·licita l'acusació pública per a ells van de tres a nou anys i sis mesos.

Etiquetas
stats