Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rajoy promet usar “tota la llei” per frenar el procés independentista

Rajoy demanarà la suspensió immediata de la resolució aprovada aquest dilluns

Irene Castro / Marcos Pinheiro

Mariano Rajoy ha reaccionat sense sorpreses a l'aprovació de la iniciativa per començar el procés independentista de Catalunya. El president del Govern ha assegurat que activarà la maquinària de “tota la llei” per frenar el camí que han iniciat Junts pel Sí i la CUP. Ja ha signat la sol·licitud perquè el Consell d'Estat elabori un dictamen amb el qual l'Executiu recorrerà al Tribunal Constitucional la declaració independentista que s'ha aprovat al Parlament amb 72 vots a favor i 63 en contra.

El líder conservador ha assegurat que farà servir “només l'estat de dret però tot l'estat de dret” davant del desafiament independentista: “Només la llei però tota la llei i només la democràcia, però tota la força de la democràcia”, ha continuat.

Rajoy, que només ha respost a les preguntes d'un periodista després de la seva declaració, ha assegurat que espera que després del pronunciament de l'alt tribunal s'imposi el “sentit comú” i no sigui necessari donar cap pas més. El president ha contestat així a la possibilitat de posar en marxa els mecanismes recollits en l'article 155 de la Constitució, que preveu fins i tot la suspensió de l'autonomia.

“Aquesta primera mesura és obligada -ha explicat Rajoy sobre la presentació del recurs davant del Tribunal Constitucional-. M'agradaria no haver de prendre cap altra decisió. A partir d'aquí, la llei és la llei, quan s'ataca a la llei tots els instruments es poden utilitzar”. “Espero no haver de fer-ho”, ha conclòs el president.

El candidat del PSOE a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, també ha comparegut -en una declaració en la qual no ha admès preguntes dels periodistes convocats a Ferraz- per mostrar la seva preocupació pel que va passar aquest dilluns al Parlament: “Una minoria pretén així furtar a la majoria dels ciutadans la nacionalitat espanyola”, ha declarat Sánchez, que ha recordat que “l'estat té no només el dret sinó també l'obligació d'adoptar les decisions i mesures necessàries per restaurar els valors i les normes”.

El líder socialista ha mostrat el seu suport al recurs que interposarà el Govern per “obtenir la declaració d'inconstitucionalitat” i ha fet una crida a la unitat.

Etiquetas
stats