Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sindicats de diverses policies convoquen una manifestació a Barcelona “contra l'assetjament de la CUP”

La diputada Anna Gabriel ha respos a la convocatòria policial

Oriol Solé Altimira

Manifestació policial convocada per al dimarts 17 de gener a Barcelona. Diversos sindicats de diferents cossos de l'Estat s'han unit en la 'Plataforma Profesional de Cuerpos de Seguridad' per reclamar “respecte institucional” i per la “dignitat policial”. A més d'aquests dos lemes, en la convocatòria destaca la denúncia contra l'“assetjament constant de membres de la CUP a la Guàrdia Urbana i als policies en general”. El partit ha considerat aquest divendres la convocatòria com la “consolidació d'un sindicalisme ultra”, en paraules de la diputada Anna Gabriel.

La plataforma està integrada majoritàriament per sindicats minoritaris dels Mossos d'Esquadra com l'SPC, CAT i USPAC, així com el SAPOL de la Guàrdia Urbana. Els sindicats majoritaris de Guàrdia Civil i de la Policia Nacional s'han desmarcat de la manifestació, que demana la “despolitització” dels cossos i que les administracions “donin suport sense titubejos” a la tasca policial.

Més enllà d'aquestes reivindicacions genèriques, la CUP centra les crítiques del manifest policial. En el cartell de convocatòria de la marxa apareix el regidor anticapitalista a Barcelona, Josep Garganté, que va ser absolt de coaccions a un metge en un cas en què les principals proves acusatòries eren un vídeo que va gravar un agent de paisà i una denúncia de la Guàrdia Urbana que el facultatiu va retirar abans de la vista oral. Les altres dues regidores de la CUP, Maria Rovira i Maria José Lecha, s'enfronten a un judici a finals de mes per una batussa que es va produir el dia del judici a Garganté després d'una denúncia d'un urbà. Lecha ha demanat a Colau que abandoni “els compliments perpetus” al cos.

Fonts policials han indicat que el sindicat majoritari dels Mossos, SAP, no secundarà la manifestació i que no està integrat a la plataforma. Per la seva banda, un portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdia Civil (AUGC) ha explicat que el sindicat no forma part de la Plataforma ni ha cridat els seus afiliats a acudir a la marxa. En el mateix sentit s'han expressat des del Sindicat Unificat de Policia (SUP). Sí que formen part dels convocants de la manifestació els minoritaris SIPEPOL i ASIGC.

Casos Quintana i Juan Andrés

El manifest que crida a la marxa policial també critica l'“escarni públic” que, segons la seva opinió, s'ha produït contra els Mossos en els casos d'Ester Quintana -la dona que va perdre un ull per un tret policial- i de Juan Andrés Benítez -en el qual sis mossos van acceptar ser culpables d'homicidi a canvi d'evitar la presó.

En aquest sentit, Gabriel ha assegurat que l'origen de la plataforma va ser una reunió del 24 de novembre passat a Madrid i que el seu objectiu és “assenyalar l'espai polític de Podemos a Madrid i el de l'esquerra independentista i dels defensors dels drets humans a Barcelona”.

Gabriel s'ha reiterat en les crítiques al model policial que històricament ha sostingut la CUP, especialment pel que fa als antiavalots i la brigada d'informació dels Mossos. “Però ara a més tenim un problema polític de consolidació d'un sindicalisme ultra que no centra la seva activitat en les legítimes reclamacions sindicals sinó en atacar políticament”, ha asseverat.

I és que la manifestació no és l'únic missatge que sindicats policials han enviat a la CUP aquesta setmana. En un inusual comunicat, l'SPC va celebrar aquest dimarts l'absolució de dos mossos acusats d'agredir un antifeixista i va voler “agrair l'especial participació i assistència” a la vista oral del judici de la diputada Anna Gabriel i el regidor Josep Garganté. “Sense ells no hauria estat el mateix i en conseqüència esperem retrobar-los en futures ocasions”, tancava el comunicat.

La diputada ha avançat que demanaran una reunió amb el Síndic de Greuges i la Fiscalia contra els delictes d'odi perquè temen que a la marxa acudeixin membres de l'extrema dreta propers als cossos policials. Així mateix, ha enviat un missatge a la Conselleria d'Interior, a qui ha demanat “estar atenta a les amenaces d'aquests sectors policials”. “Aquestes coses se sap com comencen però no com poden acabar. Si passa alguna cosa responsabilitzarem a la conselleria d'Interior”, ha afegit, abans de retreure el “silenci preocupant” d'altres partits independentistes amb la convocatòria policial.

Etiquetas
stats