Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJC no veu delicte de sedició en la declaració independentista del 9-N del Parlament

Mas i Forcadell en un dels debats d'investidura al Parlament

elDiario.es Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no ha admès les querelles que el sindicat d'ultradreta Manos Limpias i el partit UPyD van interposar contra Artur Mas, Carme Forcadell i quatre diputats de Junts pel Sí i la CUP pels delictes de sedició i rebel·lió fruit de la declaració d'inici del procés d'independència que va aprovar el Parlament el 9 de novembre passat. La raó és que, tot i que la declaració del 9-N és il·legal, els querellats no han cridat a cometre cap acte violent.

La querella d'UPyD per un presumpte delicte de conspiració per cometre sedició anava interposada contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els diputats de Junts pel Sí, Jordi Turull i Marta Rovira; i els diputats de la CUP, Antonio Baños –que va deixar l'escó el passat mes de gener– i Anna Gabriel. Manos Limpias, a més dels citats diputats, va denunciar l'expresident Artur Mas, en aquest cas per un presumpte delicte de rebel·lió i sedició.

Per rebutjar admetre a tràmit la querella, el TSJC recorda que perquè es pugui parlar dels delictes de rebel·lió i sedició, s'han de produir actes d'“alçament públic entès com a sublevació tumultuària o desordenada”. En aquest cas, el tribunal remarca que tot i la inconstitucionalitat de la declaració del 9-N, aquests actes no s'han produït i que UPyD tampoc ha inclòs a la querella quins actes rebels o sediciosos els querellats estarien incitant a cometre o preparant.

L'alt tribunal, a més, constata que les institucions catalanes no han desobeït l'anul·lació que va dictar el Constitucional de la declaració d'inici de procés d'independència aprovada pel Parlament.

A més, el TSJC creu que no es poden equiparar els alçaments violents amb els actes il·legals i inconstitucionals, com la declaració del 9-N. “La rebel·lió exigeix l'ús de la força i el bé jurídic protegit en el delicte de sedició és 'l'ordre públic', que no ens consta alterat pels fets ni pels querellats relacionats amb la querella”, resol el tribunal.

Per no admetre la querella de Manos Limpias, el TSJC recorda que el sindicat d'ultradreta no ha aportat cap acte on els querellats cridin a “l'alçament públic, violent o tumultuari”, ni tampoc han mostrat una actitud activa on per la força es pretengui aconseguir la independència de Catalunya. I reitera, igual que en l'escrit de rebuig a la querella d'UPyD, que no s'ha produït cap acte parlamentari que desplegui la declaració del 9-N des de el Constitucional la va suspendre.

stats