Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Trias estén la mà a Bosch per pactar a Barcelona en el segon debat entre candidats

Ramon Espadaler, Artur Mas i Xavier Trias al concloure l'acte d'inici de campanya / ENRIC CATALÀ

Arturo Puente

Si el primer debat electoral entre candidats va fer emergir els alcaldables als quals els sondejos situen per darrere, el segon, celebrat aquest dimarts a TV3 i CatalunyaRàdio, ha deixat algunes pistes sobre els pactes post electorals que els aspirants tenen en ment. El cap de llista d'ERC, Alfred Bosch, ha posat tres condicions per arribar a acords amb altres formacions, “procés nacional, progrés social i neteja política”, requisits que l'alcalde Xavier Trias ha acceptat al moment amb un: “Li compro els tres”.

L'alcalde estén així la mà a Bosch per reeditar a l'Ajuntament de la capital el pacte que els seus partits han posat en pràctica al Parlament durant tota la legislatura. Però, això sí, Trias marcava una línia vermella preguntat pel republicà: “Aquesta ciutat tinc intenció de liderar-la jo”. “Està disposat a pactar tot menys això”, li ha retret el d'Esquerra.

El candidat del PSC, Jaume Collboni, també ha parlat de les sumes que es poden dur a terme després del 24 de maig. El socialista s'ha mostrat obert a pactar tant amb la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, com amb el de CiU, Xavier Trias. “Descarto que la ciutat quedi bloquejada per falta de diàleg entre els grups”, ha indicat, “si quedo a l'oposició no tinc en ment entrar en cap govern, però tampoc tinc en ment bloquejar la governabilitat”.

Els tres grups, CiU, PSC i ERC, mostraven així les seves preferències pel que fa als pactes, uns acords a què amb tota probabilitat s'haurà d'arribar si la càmera barcelonina queda tan fragmentada com preveuen els sondejos. La candidata de Ciutadans ha anat més lluny en acusar Barcelona en Comú d'estar “a punt de pactar” amb Bosch. “Pablo Iglesias va assegurar que estava en disposició de fer pactes amb ERC en matèria social, quan ERC ha estat el gran còmplice de les retallades de CiU”, li ha retret Mejías a Colau. “Hem dit, precisament, que parlarem de mesures concretes”, ha respost Colau.

Tots contra el superàvit de Trias

El debat, que a diferència del celebrat per la FAVB ha comptat amb la participació de Maria José Lecha per la CUP i de Carina Mejías per Ciutadans, ha tornat a girar sobre el model de ciutat que proposen cadascuna de les formacions. Com ja va passar en el primer debat, tots els alcaldables han retret a Trias que la ciutat hagi emprès retallades quan té superàvit. L'alcalde s'ha defensat imputant la manca de pressupost a l'herència rebuda pel seu partit, tant al consistori com al Govern. “Les retallades es produeixen perquè un grup de gent que va governar durant 8 anys va arruïnar la Generalitat, aquesta és la veritat. De 10.000 milions de deute es va passar a 56.000”, ha assegurat Trias referint-se al Tripartit.

La candidata de Barcelona en Comú i la de la CUP han coincidit en posar l'accent en la desigualtat social. “El pressupost de la ciutat és de 2.500 milions, és incomprensible que hi hagi aquests nivells de desigualtat”, ha indicat Colau, mentre que Lecha ha assenyalat la precarització laboral com un dels efectes adversos del capitalisme, i ha proposat un pla públic d'ocupació. Carina Mejías ha negat que l'ajuntament hagi de dedicar-se a crear ocupació, “sinó a crear les condicions per atreure empreses, que són les que crear llocs de treball”, ha assegurat. Collboni per la seva part ha acusat de la precarització a la reforma laboral “duta a terme per CiU i PP”, ha recordat.

Qüestió nacional i dret a decidir

Sobre el debat independentista, els candidats han estat estat més concrets que en altres cites. “La nostra proposta no és la independència, però tampoc és el model del PP, que es tapa els ulls”, ha subratllat Collboni. Ada Colau s'ha compromès a fer “tot el que sigui necessari” a favor del dret a decidir, “però no entrarem en cap procés liderat per CiU per tapar les retallades”, ha assegurat la candidata d'BComú.

El candidat d'Esquerra ha basat la seva proposta econòmica en els suposats beneficis que tindria per a Barcelona ser la capital d'un Estat. “La capitalitat de Barcelona pot portar de l'entorn de 30.000 llocs de treball”, ha assegurat Bosch. També el candidat de CiU ha lamentat l '“enorme dependència” de Barcelona enfront de l'Estat. Colau ha recordat que la seva formació proposa consultar amb la ciutadania si la capital catalana ha de formar part de l'Associació de Municipis per la Independència, un compromís que CiU, ERC i la CUP ja han signat.

Etiquetas
stats