Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sor Lucía Caram perdona els pecats de Mas i Trias en matèria social

Xavier Trias, Lucía Caram i Artur Mas al Saló Tinell / ENRIC CATALÀ

Jordi Molina

Barcelona —

Potser per replicar l’efecte de la monja Teresa Forcades en les formacions emergents, o potser perquè les polítiques socials de CiU són un dels talons d’Aquil·les de la federació nacionalista; el cas és que avui una altra monja, Sor Lucia Caram, ha entrat en campanya. I ho ha fet per condemnar “les desqualificacions” que ha patit el candidat de CiU a l’alcaldia, Xavier Trias, durant els darrers dies.

La monja ha negat, com assenyala Barcelona en Comú, que durant el mandat de CiU no s’hagi avançat en matèria social. “Escolto un discurs de crispació, com si no s’hagués fet res”, ha dit la religiosa en al·lusió a Ada Colau, a qui no ha citat directament, però sí implícitament: “Una líder social no es pot negar a parlar amb el cap d’un banc important”, ha dit Caram, que ha afegit: “no m’agrada veure com s’utilitza la demagògia fàcil”.

Aquestes paraules han servit de munició electoral a Trias i també al president Artur Mas, present a l'acte. L’encara alcalde ha redundat en la idea de que les formacions d’esquerres “protesten molt”, però que a l’hora de la veritat “han arruïnat el país”. Una idea que també ha marcat el discurs de Mas, qui ha acusat a les formacions emergents, com BComú, de parlar “des de la superioritat moral”, de “penjar clixés” i “fer acusacions sense proves”.

Sor Lucía Caram ja havia manifestat públicament la seva simpatia envers el líder de CiU i el procés sobiranista català. Avui, al final de l’acte, fins hi tot se li ha declarat: “Estic enamorada del meu president”. Caram, que pertany a l’ordre de les dominiques, viu a Catalunya des de fa anys i impulsa la Fundació Rosa Oriol –en el seu patronat hi ha la dona del president, Elena Rakosnik—, que atén més de 1.000 famílies desfavorides, a més de ser una col·laboradora activa del Banc dels Aliments.

La religiosa ha lloat “la visió integral de la persona” que tenen els tècnic socials de l’Ajuntament de Barcelona i ha posat l’exemple de l’atenció als sense sostre. “Quan viatjo pel món tothom em parla de Barcelona com una ciutat modèlica en la lluita constra el sensellarisme”. Mas li ha agafat el guant per recordar que Catalunya, si avui no té un Pacte Nacional contra la Pobresa és per “raons estètiques i partidites”, i no per responsabilitat de CiU: “Hi ha alguns a qui els costa molt fer-se fotos amb nosaltres”, ha dit el president.

En l’àmbit nacional, en un segon pla durant tot l’acte, Sor Lucia Caram ha defensat a Mas per “haver-se-la jugat” amb el procés sobiranista i ha demanat “una Catalunya independent que no es construeixi des de la indignació”. Mas ha assenyalat que Sor Lucia Caram és “apartidista” i que l’únic motiu que l’ha portat a comparèixer a l’acte és el seu compromís social i polític: “les dues cares de la mateixa moneda”.

Per la seva part, l’alcaldable de CiU, ha teixit un discurs especialment social, on ha parlat d’atur, de desigualtats i d’esperança de vida. Tres eixos cabdals de les seves polítiques, segons ha dit, i que tots tres han experimentat millores durant el seu mandant. Per a Trias la reducció de les desigualtats no passa “únicament” per repartir subvencions, sinó per posar les bases suficients perquè no siguin necessaris els ajuts en matèria social i “tothom pugui tirar endavant”. Un punt en què Mas ha volgut apuntar que per repartir riquesa “com proclamen alguns”, cal explicar abans com “es pensa generar”.

Etiquetas
stats