Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Tribunal Constitucional manté la suspensió de la reforma per a la tramitació exprés de l'1-O

El Tribunal Constitucional manté la suspensió de la reforma per a la tramitació exprés de l'1-O

elDiario.es Catalunya

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat aquest dimecres el recurs de la Generalitat i manté la suspensió de la reforma del Reglament del Parlament que permetria la tramitació exprés del referèndum de l'1 d'octubre. La decisió s'ha adoptat per unanimitat dels dotze magistrats.

El ple ha pres aquesta decisió després d'una hora reunit per analitzar el recurs de súplica presentat pel Govern de Puigdemont perquè retirés la suspensió establerta el passat 31 de juliol en haver estat admès el recurs presentat pel Govern espanyol. L'executiu català va presentar el 3 d'agost un recurs de súplica en què va acusar l'executiu de Mariano Rajoy d'actuar de manera “abusiva” emprant aquest mecanisme.

Fonts del Tribunal Constitucional han precisat que s'ha rebutjat el recurs de súplica perquè en l'escrit la Generalitat de Catalunya apel·la a qüestions de fons quan en aquest moment només pot qüestionar-se si el procediment ha complert tots els requisits.

De fet, fonts del mateix Tribunal Constitucional ja havien avançat que una resolució negativa a les pretensions del Govern vindria donada per una jurisprudència ja assentada en una interlocutòria referida a la consulta independentista del 9-N de 2014. El TC va dir llavors, i ha reiterat en sentències posteriors, que els recursos contra providències d'admissió a tràmit, com el que avui s'ha tractat, només són admissibles si es refereixen al compliment de requisits processals, però no al fons de l'assumpte.

Aquest dimecres la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha reptat el TC a suspendre també el procés de “lectura única” de 14 comunitats autònomes i el Congrés. Forcadell considera un sense sentit invalidar un mecanisme existent en altres comunitats i el Congrés. “Si no es notifica a la resta de taules, vol dir que en aquest país hi ha parlaments de primera i de segona, i que es jutja les persones per les seves intencions i no pels seus fets”, ha criticat.

Etiquetas
stats