Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

UPyD i Ciutadans compartiran grup a l'Eurocambra amb CDC i PNB

Artur Mas i el líder dels liberals europeus, Guy Verhofstadt, durant la campanya

Arturo Puente

Barcelona —

Primer revés per Convergència a Brussel·les. L'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) ha acceptat l'entrada dels quatre diputats d'UPyD i els dos de Ciutadans en el grup parlamentari liberal a l'Eurocambra, malgrat l'oposició frontal de CDC i PNB, que havien pressionant des del endemà de les eleccions perquè no fossin acceptats. Finalment, Ramon Tremosa (CDC) i Izaskun Bilbao (PNB) compartiran grup europeu amb Francisco Sosa Wagner (UPyD) i Javier Nart (Ciudadanos). Els liberals han aprovat l'entrada dels nous membres amb el vot favorable de dos terços del total.

La cohabitació de les quatre formacions no serà fàcil a causa de les discrepàncies que mantenen entre elles sobre el model nacional. Els liberals europeus han necessitat fer equilibris per tancar el pacte, que s'ha resolt en aprovar una declaració en la qual es comprometen a “respectar la integritat territorial” dels estats alhora que formen un grup de treball sobre autodeterminació, cosa que en la pràctica suposa la constitució d'un subgrup.

La batalla a dues bandes entre UPyD i Ciudadanos, d'una banda, i CDC i PNB per l'altre, va començar durant la campanya, quan des del PP es va deixar caure que era possible que els de Rosa Díez compartissin grup amb el partit d'Artur Mas . “Es pot ser més mentider?”, Va recriminar llavors la líder d'UPyD, negant l'acusació i assegurant que aspiraven a crear un nou grup al Parlament Europeu. Ciudadanos, al contrari, mai va negar categòricament que anessin a entrar en ALDE, encara que va ajornar la decisió fins després del 25N.

Malgrat la irada reacció de Díez, dues setmanes després de les eleccions UPyD i Ciutadans demanaven la incorporació al grup liberal. Des de llavors Convergència ha fet tot el possible per bloquejar l'accés dels diputats d'UPyD i C's, als quals el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha acusat de “populistes” i d'utilitzar expressions que “banalitzen el nazisme”. Marc Guerrero, vicepresident de ALDE i membre de CDC, va anunciar la seva intenció de dimitir del càrrec si eren acceptats i PNB va assegurar que es plantejaria “seriosament” seguir si això passés.

Per UPyD i Ciudadanos l'accés dels seus sis diputats al grup liberal europeu era un preuat gol a CDC, que havia venut un suposat suport de ALDE al dret a decidir català. De fet, la màquina diplomàtica de Convergència havia aconseguit que les joventuts dels liberals rebutgessin l'entrada d'UPyD i C's per “extremistes”. Però ALDE ha sortit minvat de les últimes eleccions, amb la pèrdua de 25 diputats, el que ha precipitat l'entrada dels sis diputats espanyols, a més de quatre més, corresponents als nacionalistes flamencs. L'entrada dels tres nous partits deixaria ALDE amb 71 escons en total, mantenint la condició de tercera força a Brussel·les.

Etiquetas
stats