Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Unidos Podemos reivindica a Barcelona la seva diversitat i el dret a decidir de Catalunya

El passeig Lluís Companys s'ha omplert per sentir els líders vinguts de Madrid i València

João França

Les principals cares d'Unidos Podemos s'han trobat aquest dissabte a Barcelona, en un acte d'En Comú Podem al passeig Lluís Companys de la capital catalana. Amb veus com l'alcaldessa Ada Colau, la vicepresidenta valenciana Mònica Oltra, el portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, o els líders d'IU i Podemos, Alberto Garzón i Pablo Iglesias, han reivindicat la “diversitat i fraternitat” de la seva candidatura, tant des del punt de vista nacional com del d'actors polítics.

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha reivindicat en la seva intervenció el president català que posa nom al passeig en què han celebrat el míting: “un president que tenia clar que la llibertat només es construeix des de la fraternitat, que tenia clar que un poble no és lliure si no ho són tots els que l'envolten”. L'historiador s'ha dirigit als seus socis d'Unidos Podemos citant Companys i reivindicant la victòria de la seva formació a Catalunya el 20D: “el sol nace en el Mediterráneo, de la nueva luz del día os traigo el primer calor”.

Pablo Iglesias ha iniciat la seva intervenció amb un agraïment a Garzón i Urtasun: “representeu aquesta esquerra que ha mantingut en alt la bandera de la dignitat durant 40 anys, i avui anem junts en el mateix tren cap al canvi”. La número 2 d'En Comú Podem, Lucía Martín, ha declarat que “tenim arrels profundes que van créixer fa temps i sabem on anem perquè sabem d'on venim, perquè moltes venim dels moviments”. El candidat d'Unidos Podemos ha reivindicat l'experiència d'ajuntaments com el de Barcelona com a “aval per governar” i ha assegurat que “els canvis històrics en una direcció progressista a Espanya només s'han pogut produir de la mà de Catalunya”.

El candidat s'ha dirigit als catalans i catalanes que no el votaran per dir-los que vol “ser president d'una Espanya que escolti a Catalunya, reconegui els seus drets nacionals i tendeixi ponts on altres els han volat”. “No volem que marxeu, però respectarem sempre els vostre dret a decidir perquè som demòcrates”, ha declarat Iglesias, que ha afegit que han defensat el referèndum català arreu de l'Estat “i no era fàcil”.

Iñigo Errejón ha estat l'encarregat de desenvolupar el discurs sobre plurinacionalitat de la candidatura. L'ha presentat Ada Colau, que ha dit que Errejón “no només respecta Catalunya i el dret a decidir, sinó que és molt conscient que conquerir el dret a decidir no és bo només per Catalunya, sinó per la revolució democràtica i la sobirania de tots els pobles”. “No ens creiem a ningú que parla de defensar un país sense parlar de la seva gent, i això ho veiem des de la diversitat, la plurinacionalitat i les aliances”, ha dit Errejón en una intervenció en català. “La fraternitat i la convivència entre els pobles no la construiran els de dalt que ens han volgut destruir, el construirem nosaltres des de la diversitat, des de la plurinacionalitat”, ha afegit.

El canvi al mediterrani

El de Podemos ha reivindicat l'arc mediterrani com a palanca de canvi. “El PP va convertir l'arc mediterrani, els territoris de parla catalana, en un model de l'Espanya low cost, ara l'arc mediterrani impulsa el canvi polític, els companys que a les illes diu que Units Podem Més, que A la Valenciana diuen que ser valencià torna a ser un orgull, i que aquí a Catalunya ja vau demostrar que es pot guanyar”, ha dit. Errejón ha reivindicat el corredor mediterrani i s'ha pronunciat contra el transvasament de l'Ebre.

La vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mònica Oltra li ha pres el relleu citant Raimon: “El nostre poble ve d'un silenci antic i molt llarg, però a un poble com el nostre ningú el fa baixar la cara, i tiràrem a Rita, a Cotino i als Fabra, tiràrem al partit dels corruptes”, ha començat Oltra. La vicepresidenta ha reclamat “un govern de l'Estat que sigui aliat d'aquestes comunitats autònomes i municipis del canvi” i ha assegurat que “el de Rajoy ha sigut el pitjor govern de la democràcia, i mireu que hem tingut de president a Aznar”, ha dit.

De la mateixa manera que la regidora Gala Pin ha reivindicat la tasca del govern municipal a Barcelona a l'inici de l'acte, Oltra ha reivindicat en la seva intervenció els canvis impulsats pel govern del País Valencià en contraposició al govern del PP. Ha posat com a exemple la garantia de l'atenció sanitària universal, en resposta a l'anomenat decret d'exclusió sanitària del govern de Rajoy. “A nosaltres ens és igual el color de la pell, la llengua que parlin o a qui estimen”, ha apuntat Oltra, que ha acabat convidant el públic barceloní a cridar el nom de la seva candidatura, A la Valenciana en senyal d'agermanament.

Alberto Garzón ha esmentat les Marxes per la Dignitat, les marees, el Rodea el Congreso o els anomenats ajuntaments del canvi per dir que “hem de lluitar col·lectivament, a les institucions però també al carrer, perquè no hi ha res més bonic que quan els pobles units lluiten al carrer”. Garzón ha defensat que la seva és una candidatura de propostes, davant altres que fan “el discurs de la por”. “Aquesta campanya genera por als que han perdut la seva feina i el seu habitatge o als que han saquejat els nostres comptes públics i ens han portat a aquesta situació?”, ha preguntat.

L'alcaldessa Ada Colau ha declarat que el 26J “només hi ha dues opcions, o una gran coalició que intenti mantenir-ho tot com estava o un govern de canvi, d'esquerres, que sumant permeti posar el govern al servei de la gent”. En un context optimista, després que el dijous el CIS i el dissabte l'enquesta del GESOP apuntessin que En Comú Podem milloraria el seu resultat a Catalunya, per davant de totes les altres forces, Ada Colau ha cridat a no confiar-se. “Cada vot serà essencial, perquè la diferència que ens permetrà quedar per davant i liderar un govern de canvi dependrà de pocs diputats i diputades”, ha assegurat.

“A Barcelona i a Catalunya, sense cap prepotència, amb molta humilitat, podem dir que ja hem demostrat quin era el camí, que la unió era el camí”, ha dit Colau, que ha tancat la seva intervenció citant el poeta català Miquel Martí i Pol: “tot està per fer, tot és possible, i si no oblidem mai qui som i perquè estem aquí, en comú podem”.

Etiquetas
stats