Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Mas assumeix davant del jutge ser el “promotor polític” del 9-N però descarrega la seva execució en els voluntaris

Artur Mas arriba al Palau de Justicia amb la plana major del Govern / SANDRA LÁZARO

Arturo Puente

Artur Mas assumeix totes les responsabilitats com a “promotor polític” del 9-N, però descarrega la execució de la consulta sobre els voluntaris. Aquesta ha estat la defensa del president de la Generalitat en la seva declaració com a imputat pel procés participatiu del 9-N davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Mas ha seguit a ulls clucs l'estratègia de defensa pactada amb les altres dues imputades pel 9-N, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau. Com elles, el president s'ha negat a respondre a preguntes de la fiscalia i de l'acusació particular, però sí que ho ha fet davant del jutge i la defensa.

Segons ha explicat el mateix Mas en una roda de premsa posterior, en la seva declaració davant del jutge s'ha erigit com a “màxim responsable d'impulsar i idear el 9-N”. Malgrat això, l'imputat ha defensat que “hi havia sintonia entre la iniciativa institucional i la implicació ciutadana en forma de voluntaris”, els qui haurien estat els “executors” de la consulta. Segons ha explicat, la Generalitat va complir amb les dues providències del Constitucional, primer per suspendre el decret de convocatòria de la consulta i després per impuganar el procés participatiu, malgrat la qual cosa el Govern va tenir temps de deixar-ho tot preparat per al 9-N abans que arribés la segona ordre de suspensió.

La defensa de Mas es basa en assegurar que a partir de la impugnació del Consitucional la Generalitat no va participar en l'organització del 9-N, que hauria quedat en mans d'uns voluntaris que actuaven pel seu compte. En aquest sentit, el president ha assegurat que fins i tot les tasques de recompte van ser efectuades pels voluntaris, alguns d'ells funcionaris en hores lliures.

La declaració, que ha durat una mica més d'una hora, ha estat esperada al carrer per una multitudinària concentració de milers de ciutadans convocats per l'ANC i Òmnium, entre els quals es trobaven prop de 400 alcaldes de l'AMI (Associació de Municipis Independents ). Tots ells han acudit fins al passeig Lluís Companys per mostrar el seu suport al president imputat i, al sortir, li han brindat un bany de masses entre crits de “independència”, “fora la justícia espanyola” o “Mas president, Catalunya independent”.

Mostres de suport a les portes del jutjat

En arribar, Mas ha estat rebut a la porta del Palau de Justícia de Barcelona per milers de persones que es concentraven per abrigar-abans de la seva declaració com a imputat pel procés participatiu del 9-N. El president de la Generalitat ha arribat fins al jutjat passades les 9:30 hores, precedit per prop de 400 alcaldes dels 957 municipis catalans. La concentració havia estat convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, que ha noliejat autobusos des de diferents punts del territori, i s'ha convertit en una manifestació en suport a Mas.

El president de la Generalitat ha declarat com a imputat per un suposat delicte de desobediència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest dimarts, dos dies abans, ho havien fet l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, les quals també van ser rebudes per una concentració en els voltants del Palau de Justícia. El TSJC, reunit durant la declaració d'ambdues polítiques, va emetre llavors un comunicat en què denunciava la presència de manifestants com “un atac a la independència judicial”.

Aquest dijous les concentracions han estat encara més concorregudes i han comptat amb la presència de bona part dels líders sobiranistes, com el president d'ERC, Oriol Junqueras, el número u de la CUP, Antonio Baños, o el líder d'Unió, Ramon Espadaler , a més del Govern en ple, que s'ha encarregat d'escortar al president fins a l'interior de l'edifici. Al passeig Lluís Companys, els manifestants mostraven pancartes en mostra de suport i corejaven consignes contra “la justícia espanyola”.

Abans d'arribar als jutjats, el president ha participat en la tradicional ofrena floral al president Companys, el dia en què es compleixen 75 anys del seu afusellament a mans del feixisme. Està previst que Mas estigui prop d'una hora davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després de la qual cosa es dirigirà al Palau de la Generalitat on pronunciarà una declaració institucional.

Etiquetas
stats