Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En busca i captura tres joves que apareixien al web de delació ciutadana dels Mossos d'Esquadra

L'exconseller d'Interior, Felip Puig, i la seva mà dreta Manel Prat

Oriol Solé Altimira

El web de delació ciutadana que va activar Felip Puig en la seva etapa al capdavant de la conselleria d'Interior de la Generalitat segueix implicant conseqüències penals per tres de les persones que hi apareixien. Quatre anys després que la Generalitat publiqués la web i de l'allau de crítiques rebudes, tres joves que hi sortien es troben en busca i captura, segons ha informat aquest dilluns Alerta Solidària l'organització antirepressiva de l'esquerra independentista.

L'objectiu de l'ordre de detenció, segons la plataforma, és fotografiar els tres joves per incloure les seves imatges en la investigació que manté oberta contra ells la policia catalana. Els Mossos els investiguen per un suposat delicte de desordres públics produït durant la vaga general del 29 de març de 2012 i penat amb entre sis mesos i tres anys de presó.

Els tres investigats són membres d'organitzacions de l'esquerra independentista catalana –dos de la branca juvenil Arran i un del sindicat COS. Alerta Solidària ha reclamat “el tancament immediat” del cas “davant la manca de proves”. Així mateix, la plataforma ha acusat la policia catalana de vulnerar drets fonamentals dels investigats. També ha demanat la supressió “definitiva” del web de delació i la destrucció dels fitxers policials “per motius polítics”.

La pàgina web de delacions es va posar en marxa el 24 d'abril de 2012, poc després de l'agitada vaga general del 29-M. La policia catalana –amb Felip Puig llavors al capdavant d'Interior– va penjar en aquest espai 68 imatges de presumptes vàndals durant la vaga, a l'espera que els ciutadans ajudessin a identificar-los per després processar-los. Només 22 d'ells van ser identificats.

Al cap d'un mes, amb nombroses crítiques acumulades per part d'activistes, entitats defensores dels drets humans, col·lectius d'advocats i el Síndic de Greuges, els Mossos van acabar tancant “temporalment” el web, encara que no van deixar clar que no renunciaven a tornar-la a obrir si es donaven casos de nous altercats als carrers. De fet, CiU, PP i Ciutadans van aprovar el 2013 fer servir “quan sigui necessari” el web.

Etiquetas
stats