Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Forcadell: “Si no hi ha consulta, el Govern no estaria legitimat a continuar i hauria d'haver eleccions”

Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, rebutja que el Govern segueixi fins al 2016 si no hi ha consulta

Arturo Puente

Barcelona —

Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, s'ha convertit els últims dos anys en una de les persones més conegudes de la societat civil a Catalunya, alhora que l'organització que presideix es consolidava com un dels actors amb més capacitat de mobilització al carrer. A la recta final cap al 9N, una data sobre la qual cada vegada sorgeixen més dubtes que la consulta s'arribi a celebrar, l'Assemblea està centrada juntament amb Òmnium Cultural en l'organització d'una gran V humana per formar una estelada gegant entre els carrers Gran Via i Diagonal de Barcelona. Forcadell assegura estar convençuda que la consulta es farà i que l'única intenció del president Mas és fer-la, però alerta que el Govern no estaria legitimat per continuar fins a 2016 si la consulta no se celebrés.

Com van les inscripcions per a la gran V que preparen per a la Diada?

Han millorat. Hem millorat les condicions del web i hem fet una crida per explicar que la gent s'havia de apuntar, perquè molts pensaven que, com que era una manifestació, en anar a Barcelona ja era suficient i no calia apuntar-se. Però no és una manifestació, és una acció amb la qual volem fer una V que simbolitzi la bandera catalana, per tant s'han d'inscriure perquè si no hi haurà molta gent a un lloc i faltarà a un altre.

Ara mateix, ¿quina és la xifra d'inscrits?

S'han apuntat gairebé unes 10.000 persones més des de que vam donar l'última xifra. Dijous a la tarda vam dir 115.000 i divendres passàvem de llarg les 120.000, però no mirem la xifra cada minut.

Sembla una xifra molt allunyada del nombre de persones que han mobilitzat les passades diades, oi?

No ens preocupa. La majoria de gent té la percepció que no cal apuntar-se i encara estem enmig d'agost. Quan tornem de vacances la xifra anirà pujant, com va passar l'any passat.

Creu que el cas Pujol, per exemple, ha pogut desanimar la gent?

Al contrari, precisament nosaltres entenem que aquest procés serveix perquè passi tot això, perquè surti tot això. Sempre diem que la independència ha de servir per netejar. Si volem construir un país nou ha de ser un país sense corrupció i hem de netejar abans de començar a construir alguna cosa nova. Per a nosaltres l'avanç nacional va lligat a l'avanç social, i això significa un país net, transparent i sense corrupció. Per això no creiem que afecti, perquè a més aquest és un projecte que no es basa ni en lideratges personals ni tampoc en un partit concret sinó en la transversalitat i la força de la gent.

Quina seria una xifra de participació amb què es donarien per contents?

Estarem contents si complim l'objectiu, que és omplir la Gran Via i la Diagonal. La xifra del que significa això no la sabem ben bé, ni nosaltres hem donat mai cap xifra. L'any passat ens vam donar per satisfets perquè complim sobradament l'objectiu de fer la via catalana.

La mobilització ha estat un dels factors més importants del procés sobiranista, i la veritat és que han posat el llistó alt. Creu que el procés podria ressentir-se si aquest any no es compleixen les expectatives de mobilització?

L'èxit de l'Onze de Setembre reforçarà aquest procés. I al contrari, sí, és possible que el debiliti si no s'aconsegueix l'objectiu. El que passa és que realment no sabrem la fortalesa del procés fins que no votem i sapiguem quants som. Nosaltres pensem que som majoria, però potser no som tanta majoria. Doncs per això volem votar.

Poc temps després de la gran mobilització de l'any passat, la de la Via Catalana, la majoria parlamentària va pactar la data i la pregunta del 9N. Si ara s'incomplís aquell pacte, seria una traïció als ciutadans que es van mobilitzar?

Sí, entenem que si. La data i la pregunta estan pactades i això s'hauria de complir com un mandat democràtic que els vam fer els ciutadans. Fixa't que és una data i una pregunta que es va pactar el desembre passat, fa gairebé un any, han tingut molt temps per preparar-se. No complir amb el pacte seria molt greu.

L'hi pregunto perquè en els últims dies s'està qüestionant més que mai que la consulta del 9N es produeixi. Vostè encara pensa que es farà?

Estem convençuts. Hem fet una campanya que es diu “Ara és l'hora” que és per votar i guanyar el 9 de novembre. Per tant estem segurs que és farà.

Van respondre a la vicepresidenta Ortega que no renunciaven a la consulta per un veto del Constitucional. Aposta per la desobediència, vostè?

És que per a nosaltres es farà d'acord amb la legalitat catalana. És a dir, aquí hi ha un xoc de legalitats. D'una banda hi ha la legalitat espanyola, que ja sabem que dins d'aquesta no podrem fer la consulta, però hi ha una legalitat catalana i una llei de consultes que aprovarà el Parlament de Catalunya. És més, al Parlament va fer una declaració de sobirania. Doncs, si és sobirà, és sobirà també per fer aquesta consulta.

Aposten decididament per la consulta del 9N, però l'Assemblea contempla en el seu full de ruta la possibilitat que no n'hi hagi.

Seríem una entitat poc seriosa si no tinguéssim una alternativa. Però apostem pel pla A o B, que és consulta en qualsevol dels casos [sota l'acord amb l'Estat o sense ell]. És que a més la consulta és el que vol la majoria de la ciutadania, un 80% vol la consulta i gairebé un 90% diu que acceptaria el resultat. Llavors, hem d'apostar per el que vol la majoria de la ciutadania.

Què hauria de passar perquè considerin justificat el pla C, que la consulta és irrealitzable?

Bé, doncs no ho sé, si traiem les urnes i passés alguna cosa ja ho veuríem. Però no ens avancem.

Però, perquè quedi clar, treure les urnes és irrenunciable, no?

Per l'Assemblea Nacional Catalana la consulta és irrenunciable, si.

L'Assemblea sempre ha estat una mena de contrapès ciutadà del procés polític. Quin paper creu que hauria de tenir l'ANC si el Govern convoca la consulta però al final compleix amb el veto del Constitucional i la consulta no té lloc?

Més que contrapès el nostre treball ha estat pressionar i recordar als polítics quina feina havien de fer i quin mandat de la gent havien de dur a terme. El mandat democràtic, com ja he dit, és que es faci la consulta. Ara, si no la fan, ja ens plantejaríem altres escenaris, però de moment això no ha passat perquè en cap moment han dit que no ho faran, és més, el president Mas ha dit que l'únic que es planteja es votar.

Però vostè sap que votar no és el mateix que votar en una consulta ...

Bé, entenem que el president Mas aposta igual que nosaltres per la consulta.

En la seva opinió el Govern de Mas podria esgotar la legislatura si la consulta no se celebra?

No. No, no, no. Si no hi ha consulta hauria d'haver-hi eleccions perquè que el govern no estaria legitimat a continuar, de cap manera. Igual que va passar el 2012, quan es va tenir clar que el pacte fiscal no era possible i després es van produir eleccions, nosaltres entenem que ara, si no es produeix el mandat democràtic, tampoc està legitimat.

Etiquetas
stats