Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un 49,4% dels catalans és contrari a la independència tot i que l'1-O guanyaria el 'sí', segons el CEO

Diada 2016 a Barcelona

Oriol Solé Altimira

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha carregat de raons als que pensen que el referèndum d'autodeterminació que la Generalitat ha anunciat convocar per a l'1 d'octubre serà una simple mobilització independentista. L'últim baròmetre del CIS català, publicat aquest divendres, preveu una victòria incontestable del 'sí' a la independència si es pregunta als enquestats sobre què votaran l'1-O, però a la qüestió de si volen una Catalunya independent els contraris a la secessió s'imposen als seus partidaris. En concret, per un 49,4% enfront d'un 41,1%.

L'enquesta d'aquest divendres és la primera en què el CEO pregunta específicament sobre la convocatòria de l'1-O. I com tot a la vida, el diable està en els detalls. En aquesta enquesta, el diable està en la pregunta sobre l'1-O i en la interpretació que el CEO fa de les respostes.

Així, el CEO no pregunta específicament als enquestats si aniran a votar l'1-O, sinó un simple “què faran”. A partir de les respostes, el CEO preveu que la participació en el referèndum serà del 67,5% i que el 'sí' s'imposaria per un 62,4% enfront del 'no', que aconseguiria el 37,6% dels vots.

No obstant això, a la pregunta sobre si Catalunya ha de ser un Estat independent -que, al contrari que la qüestió sobre l'1-O, porta més temps fent-se, la qual cosa permet veure una certa evolució dels resultats-, els partidaris de la independència perden per gairebé 10 punts respecte als contraris a la secessió.

Un 49,4% dels enquestats es declara contrari a que Catalunya sigui un Estat independent, nou dècimes més que en l'anterior baròmetre de març d'aquest any. Per contra, els suports la independència es redueixen respecte al març, i passen d'un 44,3% a un 41,1%, seguint una tendència a la baixa.

Amb tot, el que sí que queda clar després d'aquest CEO -per si hi havia algun dubte- és que el referèndum és l'instrument que desitgen la majoria dels catalans per resoldre la relació entre Catalunya i Espanya. Un 48% dels enquestats (2,3 punts menys que en l'anterior baròmetre) està a favor que la Generalitat convoqui un referèndum ja sigui amb acord amb l'Estat o sense. Un 23,4% només el vol acordat, i un 22,6% no ho vol en cap cas. Tots dos percentatges són els mateixos que al març.

ERC trepitja els talons a En comú al Congrés

L'enquesta de la Generalitat també realitza estimacions sobre el resultat d'unes eventuals eleccions al Parlament i al Congrés a Catalunya. A la Cambra baixa, el CEO, igual que en el seu baròmetre anterior, preveu que en comú Podem aconsegueixi 11-12 escons enfront dels seus 12 actuals, mentre que, segons l'enquesta, ERC pujaria fins als 12-13 (els republicans ara en tenen nou).

El PDECat minvaria la seva representació dels vuit diputats actuals als 6-7 i el PSC igualaria o milloraria resultats (dels seus set aconseguits el 26-J a una forquilla de 7-9). El PP igualaria els sis diputats que va aconseguir en les últimes eleccions generals o en perdria un, mentre que Ciutadans podria perdre fins a dos escons o mantenir els seus cinc actuals.

Majoria independentista en perill al Parlament

Pel que fa a la previsió del CEO de cara a unes eventuals eleccions al Parlament, convé advertir d'una excepció: l'enquesta inclou com a opció electoral a Junts pel Sí, alguna cosa que els partits de la coalició, especialment ERC, donen per descartat.

L'enquesta preveu que JxSí aconseguiria entre 60 i 63 diputats al Parlament (a les eleccions del 27-S va aconseguir 62 diputats, però ara el grup el formen 61 diputats ja que Germà Gordó va abandonar JxSí, que no la seva acta de diputat, després de la seva imputació pel 3%).

Aquests resultats de JxSí, sumats a la baixada de la CUP -que passaria de 10 a 6-8 diputats-, deixarien en perill la majoria independentista actual del Parlament. La suma dels dos grups es situaria en una forquilla d'entre 66 i 71 representants. La majoria absoluta de la Cambra catalana està en 68 diputats.

Respecte a la resta de partits, Ciutadans es mantindria com a primer partit de l'oposició amb 20-22 diputats, és a dir, fins a cinc menys que ara. El PSC confirma la seva bona salut en les enquestes i aconseguiria d'un a tres diputats més que els 16 que té avui.

Catalunya Sí Que es Pot, coalició en la qual el CEO inclou a Barcelona en Comú (que no va participar en les últimes eleccions al Parlament), milloraria resultats i passaria de 15 a 17 escons enfront dels seus 11 actuals. El PP, per la seva banda, mantindria els seus 11 representants i podria aconseguir-ne fins a dos més.

Etiquetas
stats