Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique

El relleu d'alcaldia a Sabadell posa a prova l'estabilitat del quadripartit d'esquerres

L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, amb les alcaldesses de Badalona i Barcelona

Blanca Blay

L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), hauria de posar el càrrec a disposició de les forces del govern municipal aquest mes. Així ho estableix un acord de govern signat fa dos anys i que preveu un canvi en el cap del consistori a meitat del mandat. Des d'ERC defensen que Fernàndez ja ha posat el càrrec a disposició, però un dels seus socis de govern, la Crida per Sabadell, candidatura en què s'enquadra la CUP, tem que aquest relleu no arribi a produir-se mai.

En un comunicat fet públic aquest dijous, la Crida acusa directament ERC de bloquejar l'acord de govern i assegura que els republicans es neguen a facilitar el traspàs de l'alcaldia. Amb tot, els anticapitalistes asseguren estar disposats a negociar, i per això han posat sobre la taula diferents propostes per facilitar el relleu.

Des d'ERC justifiquen que si encara no s'ha produït el canvi és perquè no hi ha cap escenari de consens sobre el nom que hauria d'ocupar l'alcaldia en el que queda de mandat. “El millor per a la ciutat és que Juli Fernàndez, que ha estat capaç de teixir consensos i començar una profunda transformació a la ciutat, continuï a l'alcaldia”, expressava fa uns dies el president d'ERC Sabadell, Pere Farrés. “D'altra banda, ens mantenim en el compromís que si una altra persona generés el consens, ERC no bloquejaria el relleu”, afegia. En cas de no aconseguir aquest consens, recalquen fonts de la formació a aquest mitjà, l'alcaldia passaria a la força més votada: el PSC.

Sabadell, històricament feu socialista fins que els casos de corrupció van enfonsar el PSC local, va ser una de les grans ciutats catalanes, amb Barcelona i Badalona, on un pacte va permetre formar governs de canvi cap a l'esquerra. Actualment la cocapital del Vallès Occidental és la ciutat més gran on ERC té l'alcaldia, i ho fa al costat de tres socis: Unitat pel Canvi (ICV, EUiA), la Crida (Cup i Entesa) i Guanyem Sabadell (sorgida de l'escissió d'EUiA). Un complicat equilibri entre quatre formacions de forces igualades l'estabilitat de la qual es posa a prova ara, just a l'equador del mandat.

“És inviable que ERC es mantingui 4 anys a l'alcaldia”

Des de la Crida per Sabadell consideren que l'acord al qual van arribar després de les eleccions del 2015 per formar un govern d'esquerres a Sabadell podria ser incomplert. Sandra Alcaide, portaveu de la formació, assegura que estan “satisfets” amb la feina feta en el govern però matisen que per a ells “és inviable que ERC es mantingui 4 anys a l'alcaldia”.

El primer avís va arribar-li a ERC el mes passat. La Crida va emetre un comunicat en el qual recordaven que “d'acord amb el signat amb la resta de forces del govern” havien de “facilitar el relleu a l'alcaldia”. No obstant això, la rotació de cadires es demora, i és per això que des de la formació anticapitalista han optat per exhibir una major contundència en el segon comunicat publicat aquest dijous. Les propostes de la Crida són diverses i no passen necessàriament per un alcalde dels seus -ara tenen 4 regidors-, sinó d'Unitat pel Canvi -també amb 4 cadires però va obtenir més vots-, tal com proposen.

A més, també cedeixen en la data i ofereixen que es posposi el relleu per a després del referèndum, un objectiu comú i prioritari per a les dues forces independentistes. “Per a nosaltres és imprescindible que estigui a l'alcaldia algú que en el moment d'autodeterminació pugui assumir les conseqüències repressives”, explica Sandra Alcaide.

Unitat pel Canvi amenaça de retirar el seu suport

Per la seva banda, des d'Unitat pel Canvi veuen necessari el relleu que, assumeixen, ha de recaure en ells, i no accepten pròrrogues. Així ho expressa un comunicat emès aquest mateix divendres en què la formació assegura que els acords de govern “són clars i cal complir-los”. “Hi ha d'haver un canvi d'alcalde i si es vol garantir l'estabilitat del govern s'han de complir”, afegeixen.

El relleu, a parer seu, ha d'agafar-lo el cap de llista d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga. “Estem preparats per assumir l'alcaldia, tal com correspon per força electoral”, asseguren i recorden que la seva és la força més votada que ara està al govern.

A més a més, amenacen de retirar el suport a Fernàndez si a finals d'aquest mes no hi ha hagut un relleu: “UpC serà lliure de considerar el pacte trencat i retirar el seu suport a l'actual alcalde”, asseguren. En el comunicat, UpC recorda la lleialtat mantinguda fins ara al govern i que el suport a Fernàndez va ser “per responsabilitat, per evitar que tornés a governar el bustisme”, observen en referència a l'exalcalde Manuel Bustos condemnat per corrupció.

En canvi, la tercera tinenta d'alcaldia, Marisol Martínez (Guanyem Sabadell), s'oposa a la visió d'Unitat pel Canvi i s'acosta a la posició d'ERC. En una entrevista al digital iSabadell explicava per què no veu positiu el relleu: “No genera estabilitat en un govern que necessita consolidar-se. No veiem que aporti millores. Per tant, apostem per l'estabilitat, per consensuar i estabilitzar el que ja tenim”. Les relacions entre Martínez i els membres d'Unitat pel Canvi, que en la legislatura passada van compartir candidatura, són en aquest mandat d'obert enfrontament.

Etiquetas
stats