Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La caixa forta atribuïda al director d'Infraestructures conté 80.000 euros

El jutge analitza amb Rosell el contingut dels maletins i la caixa forta

EFE/CatalunyaPlural

El número dos de l'empresa d'obra pública de la Generalitat, Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, ha optat per guardar silenci davant del jutge i no ha determinat si la caixa forta investigada en el cas del 3% és seva o no. El motiu, segons els seus advocats, ha estat que el cas està sota secret de sumari. Sigui o no de la seva propietat, la caixa forta que s'ha obert aquest dimarts als jutjats del Vendrell (Tarragona), conté 80.000 euros en efectiu, segons han informat a l'agència Efe fonts pròximes al cas

Rosell i els seus advocats, Andreu Van Den Eyden i Jordi Ventura, han estat set hores als jutjats del Vendrell (Tarragona) per assistir a l'obertura d'una caixa forta i 4 maletins que els investigadors atribueixen a l'alt càrrec de la Generalitat i en els que podria haver documentació relacionada amb el cas del 3%, que investiga suposades comissions d'empresaris a CDC a canvi d'obra pública.

En declaracions als periodistes a la sortida dels jutjats, Ventura ha afirmat que el cas està “sota secret de sumari” i ha dit que esperarà que s'aixequi per “explicar i donar justificacions”. Esquivant l'allau de preguntes dels periodistes sobre si el seu client havia reconegut la propietat de la caixa forta, el lletrat ha afirmat que els processos de contractació d'obra pública de la Generalitat s'han fet “correctament”, almenys des de 2011, quan Rosell tornar a l'administració pública després de la seva etapa a l'empresa adjudicatària del canal Segarra Garrigues.

L'advocat ha remarcat que Rosell no forma part del comitè de 16 persones que decideix les adjudicacions d'obra pública, sinó que és un dels membres d'un òrgan inferior, la mesa de contractació, que només fa propostes. “La taula de contractació fa unes propostes. No executa, ni dóna ordres ni decideix”, ha reblat l'advocat de Rosell

Els investigadors creuen que Rosell es va desfer de la caixa forta i els maletins lliurant-los a un conegut, que al seu torn els va fer arribar a la Guàrdia Civil, abans de la seva detenció dimecres passat, per la qual cosa sospiten que aquests objectes podrien contenir informació relacionada amb el cas del 3%. El lletrat de Rosell qüestiona la validesa d'aquests objectes com a prova, en entendre que no s'ha respectat la cadena de custòdia ni n'és clar l'origen.

Rosell va ser un dels detinguts el dimecres passat en l'operació que dirigeix el jutge del Vendrell per tal de trobar documents i proves que demostrin, tal i com sosté la Fiscalia, que empresaris van pagar comissions del 3% a CDC a canvi d'adjudicacions d'obres i serveis públics per part d'administracions controlades per la formació. El despatx de Rosell va ser registrat, i a més es van detenir el tresorer de CDC, Andreu Viloca i directius de les empreses Copisa, Urbaser, Rogasa, Construccions, Grup Soler, Tec4 i Oproler.

A banda de la seva presumpta implicació en el cas del 3%, en que s'investiguen les possibles comissions a Convergència a canvi d'obra pública, Rosell també està implicat en un dels majors sobrecostos d'obra pública a Catalunya. Es tracta del Canal Segarra Garrigues, que tal i com va explicar Catalunya Plural, acumula un sobrecost del 81%. A més, Rosell va pilotar el projecte tant des , en un altres cas de portes giratòries: era subdirector general d'infraestructures al departament d'Agricultura quan es va començar el projecte al 2002. Posteriorment, va passar a ser director general d'ASG, l'empresa concessionària, però quan CiU va recuperar el poder al 2010 va tornar al món públic.

Etiquetas
stats