Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

El Congrés conclou el Debat sobre l'Estat de la Nació dividit per la consulta

Concluye hoy el Debate sobre el estado de la Nación con la votación de las resoluciones de los grupos

Arturo Puente

Divisió al Congrés a tomb de la consulta sobiranista catalana. La majoria parlamentària ha rebutjat les propostes de resolució favorables a la consulta que havien interposat els grups de CiU, ERC i l'Esquerra Plural, però, al contrari del que venia succeint en ocasions anteriors, el “no” s'ha quedat sense una majoria aclaparadora gràcies a l'abstenció del PSOE. En canvi, la proposta que obtingut llum verda ha estat la resolució del PP amb la qual es reafirma la sobirania nacional, tot i no haver comptat amb el suport del PSOE ni d'UPyD.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha tancat la porta aquest dijous a un canvi de la Constitució per acomodar les aspiracions del Parlament català, que reclama celebrar una consulta sobre el seu futur el proper 9 de novembre. “La Constitució es pot reformar però convé ser prudent i saber què es vol fer i les possibilitats de consens”, ha reblat el president, sortint al pas dels possibles malentesos del seu discurs d'obertura en la primera jornada de l'Estat sobre el Debat de la Nació, quan va apuntar que la Constitució podia canviar.

Ni un pas s'ha mogut Rajoy del que ve sent la seva posició habitual. No hi haurà consulta a Catalunya perquè és il·legal i el seu Executiu no negociarà sobre la sobirania espanyola. Tampoc està disposat a parlar sobre la reforma constitucional, tal com li demanava el PSOE a una proposta de resolució que apostava per crear una subcomissió parlamentària per debatre sobre el model territorial en general, i que ha estat rebutjada pel no del PP. El líder de la majoria parlamentària també ha despatxat el líder de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, el d'ERC, Alfred Bosch, i el diputat d'ICV, Joan Coscubiela, que reclamaven diàleg sobre la consulta. “No es pot parlar amb una convocatòria il·legal sobre la taula”, els va rebatre Rajoy.

“Un, dos, tres, desperti!”, li ha espetat Alfred Bosch a Rajoy, “la consulta es farà el 9 de novembre, per molt que vostè repeteixi que és impossible o il·legal”. El portaveu d'Esquerra al Congrés reiterava la postura optimista que el seu partit ha mantingut al Parlament català. L'opinió contrària l'ha mostrat la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez. “No senyories, no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya”, ha assegurat Rodríguez, però ha volgut subratllar que això no significa que el problema deixi d'existir. El PSOE ha tornat a posar sobre la taula la seva proposta d'una reforma constitucional per arribar a un model federal.

El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha defensat resoldre “com més aviat” el debat sobiranista català. “Ara és el moment en què som a temps de resoldre-ho”, ha assegurat el diputat català, “potser en els propers mesos ja no hi haurà possibilitat de solució”. La proposta presentada per CiU, que ha estat rebutjada, pretenia que el Congrés declarés que la resposta a les actuals tensions territorials passa pel diàleg entre totes les forces polítiques.

Etiquetas
stats