Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

ERC escull el seu candidat per conquerir l'alcaldia de Barcelona

Oriol Amorós i Alfred Bosch, candidats a liderar la candidatura d'ERC a Barcelona

Arturo Puente

Barcelona —

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) viu un dels millors moments de la seva història. Sota la batuta d'Oriol Junqueras i amb el tàndem Terricabras-Maragall com a caps de llista, la formació va aconseguir sobrepassar en vots per primera vegada CiU a les eleccions europees, en què es va col·locar com a primera força a Catalunya. En aquells comicis, també a la ciutat de Barcelona, un escenari que tradicionalment se'ls ha resistit, van aconseguir ser el partit més votat.

Amb aquests antecedents, Esquerra celebra avui les primàries per elegir qui serà cap de llista de la formació a l'ajuntament de la capital en les eleccions municipals del proper any. 2.500 militants, simpatitzants i “amics” del partit podran triar entre Oriol Amorós, diputat al Parlament, i Alfred Bosch, diputat al Congrés, com a candidat per intentar guanyar l'alcaldia de Barcelona, una possibilitat que, segons els sondejos, és ara més fàcil que mai per als independentistes.

La sortida de l'exlíder municipal Jordi Portabella a principis de juny va donar pas a la renovació de l'equip local, per a la qual es van postular Amorós i Bosch. La campanya entre els dos s'ha desenvolupat en clau interna i amb el ritme marcat per petits debats tancats a militants. Alfred Bosch es va negar a discutir cara a cara als mitjans encara que finalment els candidats es van enfrontar davant el públic en un únic debat celebrat al CCCB.

Alfred Bosch ha presentat el seu projecte com el més renovador i s'ha reivindicat com el candidat independent ja que va deixar de ser militant d'Esquerra el 2010. També ha subratllat la projecció pública guanyada al capdavant del grup d'ERC al Congrés dels Diputats en els últims 3 anys, una notorietat que podria ser clau per aconseguir el consistori barceloní. La proposta estrella del diputat és potenciar un gran cinturó verd productiu que connecti les zones industrials del Llobregat amb les del Besòs, passant pels centres acadèmics de Collserola.

Per la seva banda, Oriol Amorós és el candidat més proper a l'antic líder municipal, Jordi Portabella. El diputat al Parlament ha centrat la seva campanya en l'ocupació, per al què ha promès destinar 100 milions d'euros per crear 8.000 nous llocs de treball. Acusat de continuista de l'anterior projecte municipal, Amorós ha jugat la carta del seu gran coneixement de la ciutat i ha promès mirar d'unir totes les esquerres a favor del dret a decidir.

Les possibilitats que els dos contendents arribessin a un acord per pactar una llista conjunta es van anar dissipant a mesura que va avançar la campanya i els polítics marcaven perfil en una contesa que va començar amb guant blanc però va acabar no exempta de dards i retrets mutus. Malgrat això, s'han ofert mútuament ser número dos de les respectives candidatures.

Tant Amorós com Bosch han fabulat amb la possibilitat d'arribar a l'alcaldia de la capital de la Catalunya independent, ja que la data prevista per a la consulta, el 9 de novembre, arribaria abans que les municipals. Un esdeveniment que, si bé podria redefinir –de nou– el mapa polític català, els independentistes no creuen que pugui erosionar-les. Ben al contrari, en qualsevol de les opcions que es baixessin, la celebració de la consulta o la convocatòria de plebiscitàries, la formació independentista podria seguir marcant l'agenda.

Etiquetas
stats