Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dos empresaris admeten que Convergència els va obligar a facturar al Palau serveis pel partit

Extresorer de CDC, Daniel Osàcar

Oriol Solé Altimira

Dos empresaris acusats en el cas Palau han tornat a posar contra les cordes a Convergència admetent una de les tres vies amb les que el fiscal sosté que el partit es va finançar il·legalment. Miguel Jiménez Salinas i Juan Manuel Parra han assegurat que Convergència els va obligar a facturar al Palau de la Música serveis que en realitat van prestar al partit.

A més dels lliuraments en efectiu als tresorers de CDC confessats per Millet i Montull i els falsos convenis entre el Palau i la fundació del partit, la Trias Fargas, el fiscal Emilio Sánchez Ulled creu que la “facturació falsa” amb la qual al Palau va pagar a empreses per treballs fets al partit ascendeix a 2,3 milions d'euros. La “sistemàtica confecció de factures falses”, segons el fiscal, va agafar el testimoni al lliurament d'efectiu com a mètode “per dissimular la transferència de fons de Ferrovial a l'òrbita de Convergència”, que segons Sánchez Ulled puja a 6,6 milions.

“¿Van canviar els conceptes de les factures per aparentar que eren treballs al Palau?”, Ha preguntat el fiscal. “Sí, és clar”, ha respost Jiménez Salinas, que ha indicat que ho va fer “perquè van trucar de Convergència”. “Vaig ser excessivament frívol, per ignorància, en acceptar el que vaig acceptar”, ha reconegut.

Per la seva banda, Juan Manuel Parra, de la companyia Hispart, ha dit que el membre de Convergència que li va indicar facturar al Palau els serveis prestats al partit va ser l'extresorer de la formació, Carles Torrent, que va morir el 2005. En conjunt, els les 13 factures falses girades al Palau ascendeixen a 824.299 euros per serveis que Parra ha dit que va prestar per al partit per la campanya electoral de les generals de 2004.

Salinas, administrador de l'empresa publicitària Altraforma, ha indicat que es tracta de tres factures que ascendeixen a 190.778,4 euros, dels anys 2006 i 2007, que van falsificar perquè CDC “va trucar” i els va dir quin concepte havien de atribuir els treballs efectuats per carregar-los al Palau.

Ferrovial nega comissions

Les confessions de Fèlix Millet i els Montull sobre el finançament il·legal de Convergència han donat una especial rellevància a la declaració com a acusats dels directius de Ferrovial en el cas Palau. L'exdirector territorial de la constructora a Catalunya, Pedro Buenaventura, ha explicat que Millet va dir al seu antecessor que tenia “contactes” a la Generalitat, encara que ha negat “rotundament” que Ferrovial emmascarés a través de donacions del Palau de la Música comissions del 4 % a Convergència a canvi d'obra pública.

Buenaventura no ha convençut el fiscal Emilio Sánchez Ulled quan aquest li ha preguntat per què les aportacions de Ferrovial al Palau es van triplicar el 2002: aquell any, la quantitat que Ferrovial va abonar al Palau com a patró d'honor de la seva fundació i per patrocinar concerts va ser de 1,8 milions d'euros, mentre que un any abans havia estat de 661.113,31 euros. El total del patrocini entre el 2001 i el 2011 va ascendir a 11 milions d'euros.

El fiscal sosté que les xifres de “patrocini real eren molt menors”, i que aquest increment està vinculat amb el pagament del 4% a Convergència a canvi de l'adjudicació de quatre obres públiques de l'últim govern de Jordi Pujol, quantitat que xifra en 6 , 6 milions. Preguntat sobre si coneixia l'extresorer de CDC i acusat a la causa, Daniel Osàcar, Buenaventura assegurat que “mai” s'ha reunit amb ell. “No el conec de res”, ha afegit l'exdirector de relacions institucionals de Ferrovial, Juan Elizaga, que encara treballa en la constructora. El fiscal demana per a tots dos directius quatre anys i mig de presó.

Buenaventura ha dit que Ferrovial va augmentar les seves aportacions a l'entitat cultural per donar-se a conèixer a Catalunya. El tribunal presidit per la magistrada Montserrat Comas d'Argemir, que fins ara a penes havia preguntat als acusats, ha inquirit a Buenaventura perquè aclarís l'augment de les donacions de Ferrovial al Palau.

L'exdirectiu ha explicat que l'aportació de Ferrovial com a membre d'honor de la Fundació del Palau o per patrocinar el cicle de concerts Palau 100 les decidia el Palau, i que la variació correspon al patrocini de concerts concrets segons l'any. “Hi ha un concert de Zubin Meta, us interessa patrocinar?”, ha dit que li preguntaven des de la institució cultural.

D'altra banda, Buenaventura ha dit no tenir explicació a diverses cartes confiscades al Palau que tenen com a destinatari o remitent a Ferrovial i en què figuren expressions com “esforç”, “pressió per a les adjudicacions” o al·lusions a licitacions d'obres públiques. Entre elles, un fax de l'any 1996 de l'antecessor de Buenaventura, Rafael Puig-Pey, a Fèlix Millet, en què li demana “explicar” l'interès de Ferrovial en una licitació sobre l'Auditori de Barcelona als components de la mesa d'adjudicació .

Buenaventura ha justificat que es reunís sovint amb Millet pels “problemes” que al seu parer estaven provocant les obres de reforma de l'entitat, que subvencionava Ferrovial, i ha admès que Puig-Pey li havia dit que Millet deia tenir “contactes a la Generalitat”. “M'ha costat una hora i mitja que sortís aquesta paraula”, ha fet broma Sánchez Ulled, que no ha volgut entrar en més detalls.

Etiquetas
stats