Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

6 detalls que hauràs escoltat sobre la investigació dels atemptats a Catalunya i que els Mossos desmenteixen

El major dels Mossos Josep Lluís Trapero

Sergi Franch

Moltes han estat les informacions que s'han publicat sobre la investigació dels atemptats a Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost. Sobre els preparatius d'una massacre més gran des de la casa d'Alcanar, sobre les indagacions policials entre la runa de la que era la seva base logística, sobre el possible coneixement de la radicalització de l'imam Abdelbaki És Satty ...

Aquest dilluns el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha sortit al pas de les informacions per desmentir en una entrevista a Catalunya Ràdio diverses informacions publicades. Trapero s'ha mostrat rotund i contundent després de denunciar la publicació d'informacions falses que afecten a l'actuació dels Mossos. El major dels Mossos d'Esquadra ha assenyalat que aquestes informacions no afecten el cos policial, després de reconèixer que la seva preocupació perquè així els mitjans “enganyin a la ciutadania, però cada vegada menys”. “Tres o quatre diaris van inoculant la idea que això es podria haver evitat. Hi ha qui posa flors i hi ha qui tira merda”, ha criticat.

El major dels Mossos ha lamentat l'interès que pot haver darrera la publicació de determinades informacions. Ha defensat l'actuació de la policia catalana després de recordar que “hem estat molt proactius i transparents en la informació, però de la continuïtat de la investigació no és el moment de traslladar informacions”. Aquestes són algunes de les informacions que el responsable dels Mossos ha negat:

1. No confirma la Sagrada Família com a objectiu

Trapero ha assenyalat que els Mossos no tenen cap informació que apunti a que la cèl·lula gihadista tenia previst actuar contra el temple de la Sagrada Família. “Ni nosaltres ni ningú ho té confirmat”, ha assegurat el Major Trapero, que el que sí que ha detallat és una cosa que ja va informar la policia: que els terroristes volien fer un atemptat de característiques molt diferents dels que van fer. Un atemptat de major envergadura, per la quantitat de bombones de butà que acumulaven i per l'elaboració d'explosius, però es desconeix quin seria l'objectiu.

2. Nega un avís del jutge sobre els preparatius a Alcanar

El major dels Mossos ha negat també que la titular del jutjat d'instrucció número 2 d'Amposta, que va participar en la inspecció dels enderrocs de la casa d'Alcanar, alertés els agents que allà es podia estar preparant un atemptat, tal com ha informat ABC dijous passat. “És cert que la jutgessa d'Amposta ens va preguntar: 'Amb una bombona de butà es pot fer una bomba'?”, ha admès Trapero, tot i que ha afegit que en cap moment ho va vincular al terrorisme. “Si hagués pensat que l'explosió d'Alcanar estava relacionada amb el terrorisme hauria obert una investigació”, ha afirmat.

Trapero ha assenyalat que els Mossos van trobar en un primer moment 20 bombones i altres elements que els va fer pensar que es podia tractar d'un laboratori de drogues. Va ser després de la segona explosió que es va descartar aquesta possibilitat.

3. L'oferiment dels TEDAX de la Guàrdia Civil

Sobre el suposat oferiment dels TEDAX de la Guàrdia Civil per inspeccionar la runa del xalet d'Alcanar, Trapero ho ha negat rotundament. “No ens ho van demanar, en cap cas”, ha dit. Aquesta absència d'oferiment per part de la Guàrdia Civil es circumscriu en la relació i els recursos assignats de cada cos policial, segons el responsable dels Mossos: “No es va fer oferiment, perquè no hagués tingut cap sentit, els Mossos ja té el seu equip de TEDAX”.

Van ser Associació Unificada dels Guàrdies Civils i el Sindicat Unificat de Policia que van denunciar aquest supòsit impediment en un comunicat conjunt després dels atemptats.

4. L'alerta de la policia belga que va resultar ser informal

“Això ha estat un altre titular de diari fals”, ha assenyalat Trapero, que en l'entrevista ha recordat de nou com va succeir la comunicació entre un sergent dels Mossos i un agent de policia local de la població belga de Vilvoorde que li sol·licitava informació sobre l'imam És Satty. “Una altra mentida més i una irresponsabilitat més”, ha denunciat. Trapero ha recordat que no hi va haver cap alerta sinó una demanda d'informació per correu electrònic per part d'un policia local belga, que “li pregunta a un mosso si té informació sobre aquesta persona”, ja que l'ajuntament d'aquesta població belga estava intentant contractar és Satty però aquest no presentava el certificat d'antecedents penals. Trapero lamenta que aquesta sol·licitud d'informació es convertís en alguns mitjans en “una alerta”.

Segons el major dels Mossos, si avui es produís aquesta sol·licitud, la resposta per part dels Mossos hauria estat la mateixa.

5. El suposat avís de la CIA mesos abans

Una de les primeres informacions que va aparèixer al cap de poques hores de l'atemptat de Barcelona va ser que la CIA havia avisat la policia catalana sobre el fet que la Rambla podia ser un objectiu. També això ha negat Trapero: “Les relacions amb els serveis secrets no són competència dels Mossos”, ha recordat Trapero. El major ha recordat les dificultats per obtenir informació internacional per part del cos de policia autonòmica i ha afirmat que els serveis d'informació internacional “es relacionen amb altres serveis secrets, no amb la policia”.

6. La possible ajuda que va rebre Abouyaaqoub

En les hores posteriors a la captura del terrorista fugitiu, Younes Abouyaaqoub, es va especular que havia pogut comptar amb ajuda i suport en la seva fugida. I que, per tant, hi hauria més persones implicades en la cèl·lula. “No tenim cap element que ens faci pensar que va obtenir ajuda, sinó tot el contrari”, ha assegurat el major dels Mossos. Després de l'atemptat, Abouyaaqoub “va estar vagant fins dilluns”, segons Trapero, que sí que ha detallat que un dels contactes que va tenir Younes Abouyaaqoub va ser amb una dona a qui va intentar robar-li el cotxe.

Etiquetas
stats