Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

El jutge arxiva la causa contra l'alcaldessa de Berga perquè exhibir l'estelada no és propaganda electoral

L'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós

EFE

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Berga (Barcelona) ha arxivat la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), a l'entendre que penjar una bandera independentista estelada al balcó de l'ajuntament no es pot entendre com un acte de propaganda electoral.

L'alcaldessa de Berga, que es va negar dues vegades a acudir a declarar al jutjat i va haver de ser detinguda pels Mossos d'Esquadra el passat 4 de novembre per ordre del jutge, estava acusada de dos delictes electorals per negar-se a retirar la bandera estelada que penjava en el seu consistori durant les jornades electorals del 27 de setembre de 2015 i de 20 de desembre del mateix any.

La Junta Electoral havia requerit a l'Ajuntament de Berga que retirés la bandera, però davant la negativa del consistori van ser els Mossos d'Esquadra els que, per ordre judicial, van retirar l'estelada de la façana consistorial.

En una interlocutòria feta pública avui pel jutjat, el jutge Albert Ejarque afirma que “no es pot entendre que l'exhibició a la façana de l'Ajuntament de Berga d'una bandera estelada sigui realment un acte de propaganda amb efectes de l'article 144.1a de la Llei Orgànica del règim electoral (LOREG)”. Segons el jutge, que reconeix que els actes de propaganda només poden fer-se en període de campanya electoral, només es pot entendre com a propaganda electoral “les activitats orientades a la captació de sufragis per a una candidatura concreta i no en relació amb determinats postulats o orientacions polítiques que poguessin ser compartides per diverses candidatures”.

I considera que exhibir la bandera independentista no busca “la captació de sufragis en favor d'una concreta candidatura” i argumenta la seva decisió amb la jurisprudència d'una sentència de l'Audiència de Barcelona de 2011 que va dictar que és propaganda electoral “la qual està directament encaminada a l'obtenció del vot per a determinada candidatura amb exclusió de les altres ”.

El jutge considera que si les crides a la participació oa abstenir que es fan a la mateixa jornada electoral no estan considerades delicte, “tampoc pot considerar-compresa en el tipus l'exhibició d'una bandera estelada, ja que com és sabut, l'independentisme a Catalunya no és una opció política atribuïble a una sola candidatura, sinó a diverses ”.

El jutge afegeix a més que la formació a la qual pertany l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la CUP, “no només no va concórrer als comicis del dia 20 de desembre de 2015, sinó que a més va propugnar l'abstenció, de manera que difícilment podria entendre que va pretendre afavorir a una o diverses candidatures ”.

El jutge tampoc veu desobediència

Pel que fa a l'acusació de desobediència, que el fiscal també demanava per Venturós, el jutge també la rebutja perquè entén que no va existir “una negativa franca, clara, patent, indubtable, indisimulda o inequívoca” de la investigada per retirar la bandera estelada quan l'Ajuntament de Berga va ser requerit per a això, ja que el requeriment de la Junta Electoral no es va dirigir a ella personalment, pel que entén que “va existir únicament passivitat de la investigada”.

“No sent la investigada la destinatària directa de l'esmentat requeriment (que a més tampoc li va ser notificat personalment) de cap manera és possible inferir que la investigada hagués pogut incórrer en una negativa contumaç i rebel al compliment dels acordat per la Junta Electoral”, conclou el jutge. La interlocutòria també fa constar que els Mossos d'Esquadra van retirar l'estelada “sense cap incidència” i en presència de l'alcaldessa.

Etiquetas
stats