Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El 'maragallisme' es posa en marxa per competir amb el PSC a les municipals

Ernest Maragall, eurodiputat i líder del partit sobiranista NECat

Arturo Puente

Barcelona —

Si el nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creia que els seus problemes amb els crítics acabarien després d'incloure a Àngel Ros a la direcció, s'equivocava. El maragallisme està decidit a fer un pas endavant i aquest dimecres ha reunit els seus diferents corrents a Palamós per començar a teixir el nou espai polític que pretén convertir-se en una formació política abans d'acabar l'any. Aquest partit pretén presentar-se a les eleccions municipals de 2015, per a les quals intentarà buscar aliances amb altres formacions.

Al conclave empordanès hi han acudit representants de Nova Esquerra Catalana, el partit liderat per Ernest Maragall, i del corrent crític Avancem, liderat pel diputat socialista Joan Ignasi Elena. Les dues escissions del PSC han posat els fonaments d'una imminent fusió i han fet una crida a Moviment Catalunya, la plataforma en què s'agrupa l'exlíder municipal socialista Jodi Marti costat d'altres crítics que encara formen part del PSC, per crear un espai polític socialista i sobiranista amb identitat pròpia.

Aquesta operació es ve forjant des del març passat, quan prop de 400 crítics es van reunir a les cotxeres de Sants, però va ser arran del mal resultat a les europees i la sortida de Navarro de la primera secretaria del PSC quan els temps es van accelerar. El nou líder socialista, Miquel Iceta, va intentar un acostament als díscols en tancar un acord amb l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, proper a les postures crítiques, a qui va oferir la presidència de la formació. Malgrat això, els corrents escindits no es van donar per satisfets i van continuar amb el seu full de ruta. “Hi ha moltíssima gent que se sent socialista i se sent òrfena de projecte polític”, ha assegurat aquest dimecres Elena per justificar l'acord.

La nova formació estaria integrada per les corrents que han anat sortint del PSC durant els últims mesos, i que fins ara estaven disgregades en diferents plataformes i marques electorals. El nou espai sobiranista comptaria amb l'avantatge de tenir representants en les institucions des de l'inici: Ernest Maragall com a eurodiputat, Joan Ignasi Elena al Parlament, a més de centenars d'alcaldes i regidors socialistes en els ajuntaments catalans.

Però el nou espai catalanista mira també a altres formacions per teixir aliances electorals. Necat va acudir a les europees en coalició amb ERC, partit al qual s'han mostrat propers alguns dels crítics i que fins ara millor ha aprofitat la diàspora del PSC. ICV és un altre dels candidats de cara a un pacte electoral amb la nova formació. Iniciativa ha tingut reunions amb Elena i altres crítics per sondejar possibles aliances per a les properes municipals.

Joan Ignasi Elena mantindrà el seu escó al Parlament

El diputat Joan Ignasi Elena ha assegurat aquest dimecres que vol mantenir el seu escó al Parlament. Malgrat que ha assegurat que Iceta ja li ha demanat en diverses ocasions que renunciï a l'acta de diputat després de la seva sortida del partit, Elena assegura que la seva funció és representar l'espai sobiranista que al seu parer el PSC ja no representa en haver-se oposat a la consulta del 9N.

El diputat díscol, que es reunirà amb Iceta al començament del curs parlamentari, també ha anunciat que donarà suport a la llei de consultes, que serà debatuda a finals de setembre, i a la qual el PSC també ha assegurat que donarà suport tot i no compartir que pugui donar la covertura legal per convocar la consulta.

Etiquetas
stats