Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un grup de militants dels comuns no fa cas del partit i rebutja participar al referèndum

La cúpula dels comuns, en una imatge d'arxiu

elDiario.es Catalunya

/ Europa Press —

Un grup de militants de Catalunya en Comú ha impulsat un manifest davant el referèndum anunciat l'1 d'octubre on, contra el què va decidir el partit dissabte passat, rebutja participar en la votació. Segons el text, no cal cridar a votar l'1-O perquè la convocatòria no reuneix les condicions per ser un referèndum “democràtic i efectiu”.

Els signants del text es mostren així contraris a la proposta de cara a l'1-O de la direcció dels comuns, que encapçala Xavier Domènech, i que va aconseguir el suport majoritari de les bases, que consisteix a participar en l'1-O entenent-lo com una mobilització. La pròpia alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va garantir que el consistori facilitarà l'1-O “sigui el què sigui” la votació.

El text presentat com a manifest aquest dissabte s'havia de debatre i votar en la reunió de la coordinadora de Catalunya en Comú de dissabte passat, però a última hora es va retirar davant la victòria del document de la direcció. Els signants, entre els quals no hi ha cap primera espasa del partit, han decidit, però, fer-lo públic. Segons expliquen, van retirar el text que ara han difós “perquè compartíem els aspectes principals del document aprovat, com considerar que l'1-O 'és una fugida cap endavant del Govern de Junts pel Sí'”.

Finalment, a la coordinadora de dissabte passat només es van sotmetre a votació el document guanyador de la direcció, que entén l'1-O com una mobilització en la qual participar, i un altre que instava a fer campanya per la participació de manera “crítica”, que va recollir menys suports.

El manifest difós aquest dissabte després de retirar-se de la votació interna considera que el referèndum anunciat per la Generalitat no té les garanties necessàries com una llei reguladora coneguda amb anticipació, una administració electoral que garanteixi la igualtat, objectivitat o transparència. Fins i tot qüestiona el paper dels mitjans públics catalans i creu que no són “respectuosos” amb la pluralitat d'opcions.

El text l'han signat 214 persones entre les que hi ha l'exdiputat d'ICV i exnúmero dos de la conselleria d'Interior, Joan Boada; l'exsecretari general de CCOO i exdiputat d'ICV, José Luis López Bulla; l'exregidora de Barcelona, Eulàlia Vintró; o el secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu.

El manifest, titulat 'L'1-O no hi anirem', considera que Catalunya en Comú “no pot avalar la convocatòria i celebració d'una consulta ni cap mobilització substitutòria que, a més de no ser un referèndum real, degrada el significat d'un instrument democràtic”.

Afirma a més que no té el reconeixement internacional perquè no reuneix les condicions de la Comissió de Venècia, i que “no interpel·la tota la societat catalana”, sinó que és una proposta unilateral. “La consulta de l'1-O no té la legalitat, però tampoc la legitimitat de representar la majoria, i en cap cas serà la consulta que volen les tres quartes parts dels catalans”, afegeix.

Segons els signants, la proposta dels comuns, a més de defensar un referèndum efectiu, amb garanties i reconeixement, és aconseguir “un estat plurinacional sustentat en la fraternitat dels pobles i en la capacitat de generar aliances i teixir complicitats amb les forces polítiques del estat i Europa ”.

Etiquetas
stats