Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els partits catalans anticipen una defensa sense contradiccions de la consulta al Congrés

Joan Herrera (ICV), Jordi Turull (CiU) i Marta Rovira (ERC) defensaran la consulta al congrés

Arturo Puente

Barcelona —

El viatge cap a la celebració de la consulta sobiranista promesa per la majoria parlamentària catalana fa escala al Congrés dels Diputats de Madrid aquest dimarts a la tarda, amb el debat sobre la petició del Parlament de Catalunya que li sigui traspassada la competència de celebrar consultes, l'anomenada 'via del 150.2'. Els partits catalans, als quals només els cal esperar una negativa per part del legislatiu espanyol, són escèptics amb el resultat del ple monogràfic, de manera que per a ells el debat al Congrés només és un tràmit. Per als partits que la van pactar, la consulta no es frenarà pel 'no' del Congrés.

La proposta del Parlament serà defensada al Congrés pel portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el president d'ICV, Joan Herrera. Tots tres han anunciat que les seves intervencions, de 10 minuts més 5 de resposta per a cada un, canviaran en matisos però no entraran en contradiccions ja que van a “defensar la decisió del Parlament”.

Per Jordi Turull el debat té especial rellevància com a forma de carregar-se de raons davant la comunitat internacional. Així ho va assegurar dilluns al programa 'El matí de Catalunya Ràdio', en què va subratllar la importància d'aquest debat per donar-se en un “moment històric” per a Catalunya i de comptar amb “enorme suport” de la societat. En aquest sentit, el diputat autonòmic de CiU va assegurar que no calia que el president Artur Mas anés al Congrés perquè aquest és un proces “sense un nom i un cognom” sinó “amb centenars de milers” de noms.

Des de les files convergents tenen clar que el Congrés donarà una negativa per resposta, però resten importància a aquest fet. “Es pot dir 'no' a una llei, però no es pot aturar la voluntat del poble de Catalunya”, va assegurar diumenge passat el mateix Mas. Un punt que ja han anunciat que esgrimiran els tres representants de la cambra catalana, en avançar que demanaran a Rajoy que avali “la democràcia” a Catalunya. “ERC va al Congrés sense acritud a reivindicar una cosa tan essencial com que votar és democràcia”, ha al·legat Marta Rovira, que defensarà la postura parlamentària en nom d'ERC.

Joan Herrera, líder d'ICV-EUiA al Parlament, farà èmfasi en l'argument que la consulta és una demanda democràtica “transversal en la societat catalana”, a més de defensar que un referèndum de caràcter consultiu està avalat per la sentència del Tribunal Constitucional. Herrera assegura acudir al Congrés amb l'avantatge que els seus socis al Congrés, el grup de Izquierda Plural, també defensa el dret a decidir de Catalunya, el qual al seu parer els dóna “més autoritat per reclamar una altra Espanya, que hi és”.

La meitat dels diputats del Parlament seran al Congrés

Malgrat ser un debat de tràmit, tots els partits són conscients de la importància de la jornada. Prova d'això és que gairebé la meitat de les persones que ocupen escons al Parlament acudiran al ple del Congrés. A Turull l'acompanyarà una delegació d'entre 20 i 25 diputats, a Rovira 11 dels 21 que té en total i amb Herrera viatjaran cinc persones, entre elles la seva número dos, Dolors Camats. A més de les delegacions dels grups, la Generalitat n'envia una de pròpia encapçalada pel conseller de Presidència, Francesc Homs.

El vicepresident del Parlament, Lluís Corominas, encapçalarà la delegació de la càmera en representació de la presidenta, Núria de Gispert, que no podrà acudir-hi per raons mèdiques. També hi acudiran els secretaris de la taula Miquel Iceta, Pere Calbó, Josep Rull i David Companyon. La líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, també estarà a la cambra. Pere Navarro, primer secretari del PSC, ha anunciat que no hi acudirà per raons mèdiques. Per la seva banda, tampoc Artur Mas ni Oriol Junqueras aniran a Madrid.

La intervenció del president del Govern Mariano Rajoy no ha estat confirmada. Si és segur que intervingui el líder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, que serà el primer en pronunciar el seu discurs en contra de la proposta, després de la lectura de la posició del Govern i de la defensa dels tres diputats representants del Parlament. A Rubalcaba li seguiran altres dos diputats catalans, Josep Antoni Duran i Lleida per CiU i Joan Coscubiela per ICV, per donar pas a la diputada d'UPyD, Rosa Díez, al de PNV, Aitor Esteban, i als partits integrants del Grup Mixt. Tancaran les intervencions dels grups Alfonso Alonso, pel PP.

El debat pot allargar fins a 6 hores, i després arribarà el moment de la votació, en què s'esperen poques sorpreses: el grup de l'Esquerra Plural, CiU, PNB, ERC i part del Grup Mixt a favor i la resta en contra.

Etiquetas
stats