Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La participació es dispara a les comarques més independentistes

Cues aquest matí en un col·legi electoral

João França / Arturo Puente

El primer avanç de participació a les eleccions del 27-S llança un percentatge del 35,1% a les 13 hores, una pujada d'una mica més de 5 punts respecte a 2012. De la participació estan tirant especialment les comarques que històricament més favorables s'han mostrat a CiU, ERC i CUP, i les comarques on es van registrar millors dades de participació en la consulta no oficial del 9-N.

L'augment rècord s'ha produït en comarques com Priorat (+12,9 punts), la Conca de Barberà (+11,2), l'Alt Camp (+10,5), Garrigues (+10,1) o Berguedà (+9, 9), tots ells territoris on la suma de CiU, ERC i CUP ha estat històricament majoritària. A més, tres d'aquestes comarques –Priorat, Berguedà i la Conca de Barberà– van obtenir altes participacions en la consulta del 9-N, per sobre del 55%.

Per contra, les comarques on menys augmenta la participació són la Val d'Aran (+3,7 punts), el Barcelonès (+4), el Garraf (+4,1), la Cerdanya (+4,2) i Alt Urgell (+ 4,7). Les primeres tres d'aquestes comarques són tradicionalment menys favorables que la mitjana al nacionalisme català, tot i que en les dues últimes CiU sí que obtenia bons resultats en altres cites. Comparat amb la participació en el 9-N, els territoris de l'Aran, el Barcelonès i Garraf es van situar a la part baixa de la taula de participació, les tres per sota del 35%, quan la mitjana catalana va ser del 36,61.

Si es creua les dades de participació d'aquest 27-S a les 13 hores per comarques amb les dades de participació totals el 9-N s'observa una correlació positiva entre ambdues, el que podria indicar una mobilització primerenca de la població més favorable al independentisme.

Cal tenir en compte que les comarques amb menys població, entre les que es troben els territoris on la participació augmenta, tendeixen a ser més proclius a l'independentisme que les més poblades, on la participació augmenta menys aquest diumenge. Un altre dels factors que pot estar tenint incidència respecte a la participació és el pont de la Mercè que celebren molts barcelonins.

Participación por municipios a las 13h

25 noviembre 2012

27 septiembre 2015

Etiquetas
stats