Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les partides en Salut i Educació creixen per sota de la mitjana en els comptes de Junqueras

Junqueras al Parlament

Arturo Puente / Oriol Solé Altimira

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dimarts uns pressupostos que ha qualificat com “els més socials de la història”. La veritat és que les partides considerades socials, és a dir, Sanitat, Educació, Afers Socials, Habitatge i Transports, comptaran amb un augment del 5,3%, molt similar al conjunt de departaments. No obstant això, els dos majors departaments en política social, Sanitat i Educació, veuran incrementats els seus pressupostos per sota de la mitjana, en un 3,8 i un 4,8% respectivament.

Segons els comptes de Junqueras, el Departament de Salut disposarà de 316,7 milions més que el 2015, un augment del 3,8%. Això vol dir que, per cada 4 euros més dels que disposarà la Generalitat, un anirà destinat a sanitat. Per la seva banda, Ensenyament s'endurà 211 milions més, és a dir, una pujada del 4,8% respecte al 2015 que comença a situar-se prop de la mitjana de l'increment.

Segons ha explicat el conseller, que les partides de sanitat i educació augmentin per sota de la mitjana té a veure amb que són les més grans, el que fa que lleugers augments repercuteixin molt en el total. Tot i això, Junqueras ha detallat que l'augment per Salut representa el 26,2% de l'increment, mentre que el d'Ensenyament representa el 17,5% de la crescuda.

L'augment en despesa social es veu incrementat per altres partides, que augmenten per sobre de la mitjana. Són les destinades al departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, i al de Treball, Afers Socials i Família, a més d'una partida de Transport Públic que els comptes xifren en un augment total de 93,5 milions. El primer d'ells, dirigit per Meritxell Borràs i encarregat d'aplicar la política en habitatge de la Generalitat, veurà augmentat el seu pressupost en el 9,6%, amb 37,5 milions d'euros més. El segon, de la consellera Dolors Bassa, creixerà un 8,4%, que seran 173,4 milions

En total, els departaments considerats socials disposaran de 874,3 milions més aquest any, mentre el conjunt de la despesa en departaments augmentarà en 1.113,4 milions, arribant als 22.155,8 en total. L'augment en política social és, per tant, molt més gran als previstos en el pla de xoc pactat amb la CUP, que quedaven en 285 milions en total. Aquest pla de xoc, que es va convertir en un dels punts fonamentals de la negociació d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP, està també contemplat en els comptes presentats aquest dimarts.

El deute de la Generalitat augmentarà aquest any, tot i que no tant com en els passats exercicis. En concret, ho farà el 6% fins als 76.600 milions d'euros, la qual cosa suposa que creixerà la meitat que l'any passat. D'aquesta quantitat, 48.000 milions d'euros estan en mans de l'Estat.

Millora dels ingressos

En el terreny dels ingressos, els comptes per al 2016, reben una pilota d'oxigen amb l'increment de 1.407 milions corresponents a la liquidació de l'any 2014 del model de finançament. Així mateix, la recaptació dels impostos cedits i els propis augmenta en 525,8 milion. “Costa molt fer créixer els ingressos que depenen de la Generalitat”, ha reconegut Junqueras. L'altre empenta al lleuger augment de la despesa social prové de la reducció d'interessos de deute, que descendeixen en 850 milions.

D'altra banda, Junqueras ha lamentat el retard en la renovació del model de finançament, que hauria d'haver entrat en vigor el 2014, així com el fre del Constitucional als impostos aprovats pel Parlament: segons els càlculs del Govern, el Constitucional ha impedit recaptar 856 milions amb l'anul·lació de tres impostos, mentre que té altres 30 suspesos, els que es podrien recaptar amb l'impost a les operadores d'Internet i sobre els pisos buits.

Etiquetas
stats