Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La reunió dels partits pro-referèndum acaba sense consens sobre una convocatòria no pactada

La Generalitat acusa el Govern de "donar per morta" la via del diàleg

Arturo Puente

“No hi ha informació rellevant nova”, ha resumit el líder de Podem, Albano-Dante Fachin, sobre la reunió mantinguda aquest dilluns entre partits favorables a un referèndum sobre la independència de Catalunya. L'única novetat era la naturalesa de la cita, la primera que mira amb claredat cap a la convocatòria d'un referèndum sense acord amb l'Estat. Malgrat això, la cimera, en què no ha participat Catalunya En Comú però sí Podem, ha acabat sense que els morats hagin assumit com a propi un referèndum d'aquest tipus.

La cimera de partits havia estat convocada per Carles Puigdemont després del cop de porta donat pel govern Espanyol a la seva proposta de negociació sobre el referèndum per explorar respostes conjuntes del sobiranisme. També, ha explicat la consellera de Presidència, Neus Munté, per escoltar els partits abans de proposar una data i una pregunta pel referèndum, que segons s'ha anunciat arribarà en les pròximes setmanes.

“Abans d'escoltar al poble català mitjançant un referèndum, tal com és el seu compromís, el Govern volia sentir les forces que donen suport a un referèndum”, ha assegurat Munté. Des de l'Executiu català s'han respost a les paraules de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que aquest dilluns ha promès que el referèndum no es farà. “No pot ser que l'única proposta de l'Estat sigui que anem al Congrés”, ha considerat Munté, que ha constatat que el Govern central ha liquidat la via del diàleg.

La d'aquest dilluns es tractava, per tant, d'una reunió en la qual no es preveia conèixer la data i la pregunta del referèndum, per concebre prèvia a l'impuls definitiu del Govern de la via unilateral. La reunió que pretenia reunir al conjunt de les forces sobiranistes és la primera en la qual el Govern aposta amb claredat per iniciar la via del referèndum unilateral.

Si bé el referèndum sense acord sempre ha estat una possibilitat assenyalada des del Govern, durant una mica més de mig any els partits independentistes majoritaris han seguit una estratègia d'oferta de diàleg a l'Estat, pilotat pel Pacte Nacional pel Referèndum. Amb aquella estratègia dels independentistes perseguien posar en evidència la negativa espanyola al referèndum i arrossegar a l'entorn de Podem i En Comú cap al referèndum sense pacte, que aquests rebutgen de ple.

La reunió d'aquest dilluns ha estat mostra d'això. D'una banda, En Comú directament ha rebutjat assistir a la reunió. El coordinador de Catalunya En comú, Xavier Domènech, ha esgrimit entre les raons per no fer-ho que la trobada dels partits sobiranistes “no fa fort” el sobiranisme. En lloc de la reunió de partits, CComú ha reclamat la convocatòria d'una nova reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, on diverses entitats, entre elles CCOO, podrien secundar el seu rebuig a un referèndum sense pacte.

A diferència dels de Colau, els seus socis de Podem sí que han acudit a la reunió, “amb la intenció d'escoltar i d'aprofitar els espais de diàleg” ha assegurat Fachin. Però aquests tampoc s'han mogut un mil·límetre en les seves preferències sobre el tipus de convocatòria que s'ha de fer. “No hem demanat al Govern una data i una pregunta, ni entrarem en el seu disseny, perquè no entren en els nostres plans”, ha resumit.

Per la seva banda, el conjunt dels partits independentistes sí que ha reclamat al Govern que expliqui ja la data i la pregunta sota la qual es farà la convocatòria de referèndum unilateral. La CUP ha reclamat “menys gesticulació i més concreció”. A l'entendre dels anticapitalistes, el Govern va molt tard en la preparació d'un referèndum que, “com tothom sap es farà sense acord”. En la mateixa línia, Demòcrates ha apressat l'Executiu a posar en marxa tant la campanya pel sí com la de participació. A aquestes peticions de pressa, fins ara patrimoni dels partits independentistes minoritaris, s'hi han sumat ja també els dos grans, ERC i PDECat.

Per la seva banda, el Govern ha traslladat la seva intenció de no ajornar l'anunci de la convocatòria del referèndum encara que, tal com va exposar Puigdemont en la seva oferta de diàleg a Madrid, no donaran per acabada la via pactada i es mantindran receptius a un eventual canvi d'actitud del Govern espanyol fins al final, segons afirmen.

Etiquetas
stats