Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Les primàries del PSC de Barcelona seran a dues voltes i caldran 1.000 avals per presentar-s'hi

Jordi Martí, actual líder del grup municipal socialista, és a la vegada un dels candidats oficials a les primàries.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Els militants i simpatitzants del PSC ja tenen accés al document que descriu com han de ser les eleccions primàries que serviran per escollir l’alcaldable socialista de Barcelona. La votació serà durant el 2014, ja que les eleccions s’han de celebrar el març del 2015.

El document, que ja està obert a tothom, proposa el reglament que s’haurà d’utilitzar per celebrar les pirmàries. Ara caldrà votar-lo, però té moltes possibilitats d’acabar sent el text definitiu que marqui les normes de les primeres eleccions primàries obertes que se celebren a Espanya.

Segons la proposta, podran votar tots els barcelonins majors de 16 anys amb permís de residència, tinguin la nacionalitat que tinguin. Prèviament caldrà signar un document de suport als “valors i principis” del PSC i pagar, com a mínim, un euro. Aquests dos requisits volen evitar que puguin votar persones amb l’únic objectiu de desestabilitzar el resultat final.

Per poder ser candidat, el reglament demana tenir entre el 10 i el 15% d’avals del Consell de Federació de Barcelona o bé el suport d’entre 5 i el 10% dels militants de la federació barcelonina. Tots aquests avals s’hauran de recollir en sis setmanes com a màxim. A més, caldrà també tenir almenys 1.000 signatures dels ciutadans. Aquestes condicions, que són de les més exigents de les que hi havia sobre la taula, volen evitar que es presentin massa candidats, ja que els militants o consellers de la Federació només podran avalar a un candidat.

Cap dels candidats no es podrà gastar més de 50.000 euros durant la campanya i, d’aquest diners, un màxim de 10.000 els podrà portar l’interessat i la resta hauran d’aportar particulars. Aquestes donacions no podran superar els 1.000 euros per persona.

Pel que fa a la votació, serà presencial, i si cap candidatura aconsegueix el 40% dels vots i deu punts més que la segona llista més votada, hi haurà una segona volta que se celebrarà només set dies després. Aquesta condició encareix el procés i en dificulta la organització, que no és gens menor, però a canvi el fa més democràtic.

Dos precandidats a l’espera de més rivals

Dos precandidats a l’espera de més rivalsSi la proposta de la comissió encarregada d’elaborar el reglament prospera, començaran a aparèixer noves candidatures.

Per ara, només hi ha dues persones que han fet el pas endavant i que han anunciat que es presentaran a les primàries: el primer ha estat el president del Grup Municipal Socialista de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, que ja fa molt de temps que tenia clar que es presentaria a les primàries. Durant tot aquest temps ha anat confeccionant un equip i també un programa i pot ser el candidat que tingui més preparada la campanya.

L’altra persona en anunciar que es presentarà a les eleccions ha estat Carmen Andrés, presidenta del districte de Nou Barris. Andrés va fer ahir l’acte de presentació a Sant Andreu Teatre (SAT) i va reclamar portar la política “dels despatxos al carrer”.

Jordi Martí i Carmen Andrés, que treballen junts fent d’oposició al Govern de Xavier Trias, estan esperant que els altres noms que sonen facin el pas. Però tot sembla indicar que encara caldrà esperar una mica més. Els altres possibles precandidats són Jaume Collboni, diputat al Parlament i portaveu del PSC; Rocío Martínez-Sempere, diputada al Parlament; Laia Bonet, ex diputada al Parlament i Albert Soler, diputat a Les Corts.

Nova convenció a punt

Nova convenció a puntMentrestant, el partit continua organitzant les diferents convencions que han de permetre dissenyar un nou projecte polític amb l'ajuda de la ciutadania. La primera convenció portava per nom “Escoltar” i va comptar durant dos dies amb 20 sessions, més de 100 ponents i un total de 1.000 assitents. La propera, que porta per nom “Dialogar” se celebrarà el 30 de novembre a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UB, segons va informar Carles Martí, primer secretari del PSC a Barcelona. La tercera i última convenció, que encara no té data, serà la d'“Acordar”.

Etiquetas
stats