Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència maniobra perquè el cas Pujol no solapi el calendari del procés sobiranista

Als costos de l'escàndol Pujol per a CDC, se sumarien els problemes del procés sobiranista // Foto: Edu Bayer

Arturo Puente

Barcelona —

Des que el 25 de juliol la confessió de l'expresident Pujol caigués com una bomba sobre l'opinió pública catalana, Convergència ha intentat evitar de totes totes que la sang arribés al riu en plena recta final cap al 9N, la data pactada per celeberar la consulta. Que l'assumpte Pujol es solapés amb les dates importants del calendari sobiranista, uns mesos en els quals el mateix Artur Mas va avançar que es prendrien “decisions difícils”, era el principal mal major a evitar per part d'una CDC amb greus problemes per conduir el procés.

Tot l'arc parlamentari va exigir en el seu moment la compareixença de Pujol al Parlament per aclarir l'origen del diner negre, però qui va pressionar definitivament va ser ERC, soci parlamentari del partit del Govern, a l'assegurar que, de no anar Pujol a donar explicacions, donarien suport la creació d'una comissió d'investigació. A sobre el primogènit dels Pujol haurà de declarar com a imputat davant el jutge Ruz el 15 de setembre, coincidint amb el debat de política general, un dels plens més importants del Parlament de Catalunya i en la mateixa setmana que es preveu aprovar la Llei de consultes.

Davant aquest panorama la recent estrenada executiva de CDC ha intentat convèncer l'expresident que acudeixi com més aviat millor a la seu parlamentària, com a mal menor, conscients que una comissió d'investigació solapada amb les dates importants del procés pot ser encara més desastrosa per a la imatge del partit en els propers mesos. Tant és així que l'encarregat del front judicial de Convergència, Francesc Sánchez, es va desplaçar al començament d'aquesta setmana fins a Queralbs, la localitat on Pujol passa les vacances, per insistir sobre la necessitat de la seva compareixença.

Segons assegura El País citant fonts de l'entorn de Pujol, Covergència ho hauria aconseguit. L'expresident hauria pres la decisió de declarar davant del Parlament. La Comissió d'Afers Institucionals aprovarà la compareixença el 2 de setembre, per la qual cosa Pujol podria tornar aquest mateix dia a la institució en la qual va ocupar escó durant 24 anys.

La costos d'imatge de l'escàndol Pujol per a Convergència són incalculables. La caiguda en desgràcia del fundador del partit i pare del catalanisme autonomista és l'últim cop d'una cadena de casos de corrupció que ha portat a CDC a renovar bona part de la directiva i a plantejar la seva refundació. Tot això agreujat per la coincidència amb una incerta recta final cap al 9-N, data en què, de no celebrar-se la consulta, Convergència incorreria en incompliment del pacte de legislatura amb ERC, del pacte per la consulta amb ERC, ICV, EUiA i CUP, així com del seu propis compromisos de govern, el que gairebé amb tota seguretat es traduirà en més terreny electoral perdut en favor d'Esquerra.

No és la compareixença de l'expresident Pujol l'única maniobra que el partit ha dut a terme per deixar anar llast abans de comunicar les “decisions difícils” sobre el procés. La cúpula de Convergència ja va pressionar aquesta primavera perquè el fins llavors secretari general, Oriol Pujol, dimitís després de 16 mesos imputat per corrupció en la trama de les ITV. L'esperada sortida de l'històric líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, un dels integrants de CiU que més han frenat el procés sobiranista, és un altre dels passos duts a terme per la federació per garantir la cohesió interna i facilitar la capacitat de maniobra davant un possible desastre previ al 9N.

Etiquetas
stats