Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Pacte Nacional debat sobre el referèndum unilateral dies abans de conèixer la data i la pregunta

El Pacte es reuneix aquest dimarts després del 'no' de Rajoy

elDiario.es Catalunya

La comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum, plataforma que integra desenes de partits polítics i entitats a favor d'una consulta pactada sobre la independència de Catalunya, es dissol. Així ho ha anunciat el seu coordinador, Joan Ignasi Elena, només arrencar la reunió d'aquest dimarts a la tarda després del 'no' de Mariano Rajoy a la celebració d'un referèndum pactat. Elena ha explicat que l'executiva ha complert el seu objectiu però també ha traslladat el desig de l'executiva que la plataforma continuï activa com a espai de debat, tal com reclamen els 'comuns'.

La reunió s'emmarca en la mateixa setmana que s'espera que el Govern anuncïi quina serà la data i la pregunta del referèndum unilateral, que previsiblement se celebrarà a la tardor. Amb aquest calendari i el 'no' de Rajoy té lloc al Parlament la reunió d'aquest dimarts, en la qual els diferents partits i entitats ofereixen la seva visió sobre la continuïtat de la plataforma i sobre la celebració d'un referèndum unilateral, opció que els comuns rebutgen. El seu espai polític intenta aquesta tarda trobar complicitats entre els contraris del referèndum no pactat, entre els que podria haver-hi els sindicats majoritaris, com CCOO i UGT, i altres plataformes. Per la seva banda Podemos ja va assegurar que no donaria suport a una consulta unilateral.

La portaveu del Govern Neus Munté ja ha avançat en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català que aquest no li demana a la plataforma un posicionament explícit sobre el referèndum unilateral. Segons ha recordat Munté el Pacte va néixer per “abordar l'etapa del referèndum acordat”.

“Com a Govern ens reafirmem en la voluntat de posar les urnes i això és perfectament compatible amb mantenir l'espai, esperit i la voluntat de diàleg, per si el Govern de l'Estat s'ho replanteja i accepta seure en una taula per poder discutir sobre els termes i condicions del referèndum”, ha expressat.

Per la seva banda, el diputat de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante Fachin ha afirmat el dimarts al migdia que el Pacte “continua sent necessari”. Fachin argumenta que el referèndum és un acord per dirimir un conflicte entre dues parts: “No entenem que el referèndum unilateral serveixi per això”, ha dit el diputat. En aquest sentit ha remarcat que el referèndum unilateral és l'estratègia del Govern però no del Pacte.  

Sobre la data i la pregunta del referèndum unilateral, Munté no ha volgut avançar els detalls i s'ha limitat a dir que “en els pròxims dies” se celebrarà un acte per donar a conèixer la data i pregunta del referèndum unilateral.

Etiquetas
stats