Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'enrocament fiscal de JxSí porta al límit la negociació amb la CUP

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant una sessió al Parlament

Arturo Puente

El tancament de files del Govern al voltant de la negativa a tocar els impostos ha deixat la negociació amb la CUP dels pressupostos de la Generalitat pel 2017 vorejant el límit. Si dimarts tant l'Executiu com JxSí acceptaven que haurien de fer concessions i “estudiar” les diferents propostes fiscals, aquest dimecres els consellers del PDECAT, l'antiga Convergència, tancaven les possibilitats a negociar sobre impostos.

Aquest canvi de postura deixa molt afeblides les opcions d'entesa entre els partits independentistes, que han tornat a reunir-se aquest dijous, en una trobada a la qual ha assistit el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras. “Si no hi ha proposta que puguem presentar davant les assemblees territorials ens aboquen al 'no'”, resumia una font cupaire abans de la cita de la comissió negociadora.

Els anticapitalistes havien introduït esmenes fiscals per als tres principals impostos cedits (IRPF, Successions i Patrimoni), a més d'augments en la majoria de partides de despesa, amb l'esperança que fossin considerats tots dos grups. Per a la CUP, la fiscalitat és una qüestió central, però també ho és la dotació de la Renda Garantida de Ciutadania i l'acord entre el Govern i els sindicats d'educació. De moment, cap dels tres assumptes està a prop de resoldre's.

Després que hagi sortit a la llum la negativa del Govern a negociar sobre la modificació de tributs, els cupaires reclamen que, almenys, expliquin públicament per què renuncien i què proposen a canvi. Per la seva banda, la consellera i portaveu, Neus Munté, ha reclamat aparcar el debat impositiu fins que Catalunya no sigui independent. “Siguem conscients que això no és possible amb uns pressupostos instrumentals”, assegurava respecte a les peticions de la CUP davant els micròfons de Ràdio 4.

Si bé la postura pública del Govern és pètria, segons fonts pròximes a la comissió de negociació no donava aquest dijous per totalment tancada la negociació sobre fiscalitat. Segons apuntaven, una de les possibilitats és estudiar concessions respecte a Patrimoni. Més enllà d'això, a sobre la taula sempre ha estat pujar un punt l'IRPF en els trams de renda més alts, el tema sobre el qual la CUP posa l'accent i sobre el que s'han centrat les desavinences en el si del Govern aquesta setmana. En qualsevol cas, les modificacions a què s'assenyalen no anirien més enllà del gest, amb una recaptació al voltant dels 20 milions.

Però la reunió d'aquest dijous, que previsiblement s'estendrà els propers dies, no s'ha plantejat per parlar sobre fiscalitat, l'ós més dur, sinó sobre partides de despesa. Tant l'augment d'aportacions a la Renda Garantida de Ciutadania com l'acceptació de reivindicacions del col·lectiu de l'ensenyament són concessions que Junqueras està disposat a fer i que el conjunt del Govern no ha vetat. El debat està en la mesura. Veus de JxSí, tant del PDECAT com d'ERC, consideren que ja es van acceptar suficients peticions de la CUP en matèria d'Educació durant la negociació per a l'admissió a tràmit dels comptes.

Mentre el Govern descarta públicament tocar la fiscalitat i la comissió negociadora debat sobre partides de despesa, el rellotge corre i el pacte sobre els impostos no arriba. La CUP va anunciar el mes passat que serà el 28 de gener el dia que reuneixi els seus màxims òrgans per donar la resposta definitiva sobre els comptes. Aquesta cita ha de venir precedida per debats territorials pel que necessiten de, com a mínim, tres o quatre dies de marge. Per això esperen que el Govern no ajorni el moment de traslladar-los una proposta concreta que puguin vendre davant els seus més enllà del dimecres vinent.

Etiquetas
stats