Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La llei de transitorietat preveu substituir el TC per una 'Sala de Garanties' i crear un Suprem català

La ley de transitoriedad sustituye el TC por una 'Sala de Garantías' y crea un Supremo catalán

Europa Press

La llei de transitorietat jurídica que preparen JxSí i la CUP preveu substituir el Tribunal Constitucional (TC) per una 'Sala de Garanties' catalana i també preveu crear un Tribunal Suprem català, en cas que guanyi el 'sí' en el referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

Així ho ha explicat el diputat de la CUP Benet Salellas en una entrevista d'Europa Press, en què ha revelat detalls de la llei que ha de certificar la independència i establir les bases de la transició de l'ordenament jurídic actual a un de català, que està redactada des de fa mesos, tot i que sotmesa a canvis.

Salellas explica que la CUP no ha compartit la visió “gairebé sagrada” de JxSí sobre aquesta llei –l'elaboració ha estat envoltada d'un gran secretisme– i no creuen que sigui 'omniresolutiva', si bé ha constatat que al llarg de la seva elaboració l'han anat redefinint, donant-li finalitats i objectius.

El diputat de la CUP, un dels ponents de la llei, explica que la norma explicita com funcionarà el procés constituent i estableix com es resoldrien en una Catalunya independent aquelles competències que ara pertanyen a l'Administració de l'Estat, però aclareix que no es tracta d'una constitució en si mateixa, precisament perquè és el procés constituent que preveuen després de l'1-O el que ha de dibuixar-la i concretar les institucions definitives.

No obstant això, la llei –que encara no s'ha fet pública– ja inclou algunes de les institucions necessàries per a suplir el paper de l'Estat o el Poder judicial: “No es tracta de canviar el sistema judicial català, però sí de dotar-nos de les institucions necessàries per no continuar utilitzant el Tribunal Suprem (TS) de Madrid o el TC, però continuarem tenint TS i TC”.

El nou TS català mantindrà el mateix nom i farà de màxima institució del sistema judicial a Catalunya, i comptarà amb un espai on es debatran matèries constitucionals i de garanties de drets, és a dir, la nova 'Sala de Garanties'.

“Per al TC busquem una fórmula diferent perquè pensem que l'última etapa d'alguna manera ens demana canviar la nomenclatura per no reproduir una institució que ha estat tan antidemocràtica en relació amb la sobirania de Catalunya”, ha assegurat.

“Nosaltres hem de dir què passa amb els jutges i fiscals, com funcionarà l'administració de Justícia”, ha dit sobre els canvis que preveu la llei en l'administració de justícia, en el cas que en el referèndum guanyi el 'sí' a la independència, perquè si no, aclareix Salellas que la llei no tindrà sentit.

Pobresa energètica

Salellas explica que la llei de transitorietat jurídica també recupera algunes de les lleis que han estat derogades pel TC i que els seus impulsors consideren que feien passos importants en la conquesta de drets.

“La llei 24/2015, per exemple”, ha dit sobre la norma de mesures urgents per afrontar emergències habitacionals i pobresa energètica que va aprovar el Parlament, que la llei de transitorietat recupera explícitament.

Nacionalitat catalana

El redactat de la norma també escurça els terminis perquè els estrangers puguin obtenir la nacionalitat catalana: “Redueix uns terminis que són absolutament, m'atreviria a dir, racistes, que té la legislació espanyola”, exposa.

Salellas assegura que la norma fa una proclama dels drets fonamentals que va més enllà de la que fa la Constitució Espanyola, adequant-se a instàncies internacionals en matèria de drets humans, especialment en drets socials.

“La república ha de ser un instrument per canviar les condicions de vida de la gent”, ha conclòs el diputat cupaire ', que incideix que els canvis que s'han introduït en la norma en els últims mesos són petits detalls i que responen a l'excepcionalitat del moment i als esdeveniments que es van succeint.

Respecte al procés constituent

Salellas narra com en la construcció de la nova norma els ponents s'han debatut entre introduir alguns canvis pel que fa al marc legal espanyol i esperar a fer-ho en procés constituent posterior al referèndum, per no condicionar aquest procés.

“Hi ha aspectes que a nosaltres ens hauria agradat aprofitar d'aquesta llei per abordar-los i que realment té sentit que les deixem per al procés constituent”, conclou.

Si guanya el 'sí' a la independència en el referèndum d'octubre, els sobiranistes plantegen l'impuls d'un procés constituent català on, allà sí, han de plantejar-se les parets mestres del nou Estat i, a més, l'elaboració d'una constitució catalana.

Etiquetas
stats