Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El mosso que va clavar un cop de porra a l'orella d'un jove aŀlega que al veure que sagnava no el va colpejar més

Moment del cop de porra a la plaça de Sants

Oriol Solé Altimira

Agressió intencionada o cop fortuït? Això és el que haurà de decidir el tribunal de la secció 7 de l'Audiència de Barcelona, que ha deixat aquest dimecres vist per a sentència el judici contra l'agent dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra que va clavar un cop de porra a l'orella d'un jove, Iván J., després del desallotjament del centre social de Can Vies, al barri de Sants de Barcelona.

L'agent ha reconegut que va colpejar el jove, però ha al·legat que en realitat l'impacte anava dirigit a les cames. El canvi de trajectòria del cop de porra cap a l'orella es va produir, segons la seva versió, perquè va ensopegar amb la seva companya antiavalots present en el moment dels fets –l'altra agent que es veu a la fotografia que acompanya aquesta informació.

“No vaig ser conscient d'on anava el cop”, ha dit l'agent, abans d'assegurar que “en cap moment” volia colpejar al jove al cap i que després de fer-ho, al veure que l'Iván sagnava, no va insistir més. A més, ha explicat que l'actuació policial es va produir perquè l'Iván els va insultar, extrem rebutjat per la víctima, la Fiscalia i els testimonis que no eren policies presents en el moment dels fets. Tots ells destaquen que la plaça de Sants estava tranquil·la i que l'Iván no va increpar els agents.

La Fiscalia demana pel mosso tres anys de presó per un delicte de lesions. L'acusació particular exercida pel jove, representat per la lletrada Montse Fernández, sol·licita sis anys perquè a més de les lesions veu un delicte contra la integritat moral de l'Iván. La mateixa pena reclama l'acusació popular pilotada per l'advocat Andrés García Berrio del centre Iridia per a la defensa dels Drets Humans.

Tal com va explicar a aquest diari diumenge passat, l'Iván ha relatat davant el tribunal que anava amb la seva bici per la plaça de Sants després de sortir de la feina. Sense previ avís, ha exposat, l'agent antiavalots el va colpejar amb la porra a les cames, i immediatament després va venir el cop de porra a l'orella per part de l'acusat. Fins a quatre testimonis han avalat la versió de l'Iván.

El relat d'un bomber, que en el moment dels fets es trobava fora de servei en una terrassa de la plaça de Sants, ha estat especialment comprometedor per l'agent acusat. “Li va donar directament al cap. Vaig pensar que l'havia matat”, ha assegurat. Ha afegit que els agents no van atendre l'Iván tot i que sagnava i que després de l'agressió es van replegar a les seves furgonetes.

Només han donat suport a la versió de l'acusat dos companys seus antiavalots. L'agent que es trobava al costat de l'acusat en el moment del cop de porra ha dit que l'antiavalots va arribar, es va enganxar a ella i que “de sobte” va veure que hi havia “molta sang”. També ha afirmat que l'Iván els va cridar “fills de puta us mataré” i que els va colpejar amb la seva bicicleta. Preguntada per la fiscal sobre per què no va arrestar o presentar denúncia contra el jove per l'incident, ha assegurat que va ser “impossible” detenir-lo “per com estaven els ànims”, sense més concrecions.

Iridia demana una reunió a Interior pels antiavalots

A la sortida del judici, l'advocat García Berrio ha reclamat al conseller d'Interior, Jordi Jané, una reunió per tractar els últims casos judicials en els quals s'han vist implicats antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

El lletrat ha exposat que els mecanismes de control intern “no funcionen” i que, en el cas de l'Iván, el caporal no va demanar explicacions als agents sobre els fets. García Berrio ha mostrat la seva disposició de treballar conjuntament amb la conselleria per “resoldre una qüestió que afecta els drets de la ciutadania”.

Etiquetas
stats