Amenaçada amb una multa de fins a 600.000 euros una guia turística sense llicència per rebre 50 en propines
Entre 100.001 i 600.000 euros de sanció. Aqueixa és la quantitat a la qual s'enfronta una guia de Castelló, Susana, a la qual la direcció territorial de Turisme adverteix d'una infracció “molt greu” per “l'exercici d'una activitat turística sense disposar de l'habilitació preceptiva”. En l'escrit se li comunica que s'ha constatat que realitza visites guiades a Vilafamés (Castelló), una activitat que ofereix a través de la plataforma guruwalk.com i per mitjà de targetes informatives: “de forma habitual tots els dies, en tres horaris diferents, mitjançant preu (s'adverteix la necessitat de donatiu o propina)”.
En aquest sentit, la direcció territorial li recorda que per a la prestació d'aquests serveis, tal com es recull en la normativa, és precisa l'obtenció de l'habilitació de guia de turisme i li concedeix un termini de deu dies hàbils per a acreditar l'habilitació o cessar l'activitat i retirar la publicitat existent.
Precisament aquesta última ha sigut l'opció triada per Susana, la qual ha decidit deixar d'oferir visites guiades pel seu poble davant el temor de ser sancionada amb una quantitat que considera totalment “desorbitada”. “Ho feia com a hobby els caps de setmana i pel que podia guanyar en propines uns 50 euros”, explica la jove, que ha canviat les seues visites guiades per un negoci de bicicletes elèctriques -que va obrir fa tan sols una setmana- per a recórrer la campanya de la comarca castellonenca de la Plana Alta.
Assegura que l'apassiona el seu poble, que va buscar informació sobre la zona i els atractius que ofereix al visitant i va decidir iniciar aquesta activitat per a transmetre aqueixa passió. Per a això, es va posar en contacte amb l'alcalde i el regidor de Turisme, que eren coneixedors de la situació, així com de l'oficina de Turisme local, que fins i tot la va posar en contacte amb algun grup perquè realitzara una visita guiada. “Igual que també m'enviava gent algun hotel”, afig. “El grup més gran al que vaig atendre va ser un autobús de trenta persones, que em va derivar l'oficina de Turisme i que em van donar dos euros cadascun de propina”, explica Susana, qui també ha fet visites “per a una o dues persones”.
Després de rebre el mes de juliol passat la comunicació de la direcció territorial de Turisme de la Generalitat Valenciana, Susana ha decidit no continuar amb aquesta activitat: “m'encanta i seguiria, però ho he deixat tot”. “La meua única intenció era orientar a la gent i que es portara un bonic record de la zona, que volguera tornar, perquè el poble té molta història i és preciós”, insisteix: “quan em va arribar la notificació li vaig dir a la plataforma que m'eliminara”.
En contra de l'intrusisme
Des de la secretaria autonòmica de Turisme expliquen que s'emmarca aquest avís dins de la campanya d'inspecció que realitzen contra l'intrusisme, tant en el cas dels guies com en uns altres més coneguts com són els hotels i apartaments turístics irregulars. En els casos com el de Susana, comenten que no és estrany que es produïsquen inspeccions, normalment motivades per denúncies prèvies de particulars o empreses afectades: “els inspectors verifiquen que existeix aqueixa activitat alegal i comuniquen la prevenció de sanció”, que en la majoria dels casos se salda amb el tancament de l'activitat o amb l'alta com a guia turístic del denunciat. “En els últims quatre anys, a la província de Castelló, no s'ha produït cap sanció”, sostenen.
Respecte als guies oficials, la Generalitat ha habilitat recentment a 250 nous guies de turisme (611 persones aspiraven a aconseguir aquesta certificació), per primera vegada, alguns d'ells en turc, polonés o hongarés. En total, s'han desenvolupat en la Comunitat Valenciana set proves d'habilitació i en l'actualitat hi ha 1.349 guies habilitats en diferents idiomes.
Una plataforma valenciana implantada en 70 països
Pel que fa a Guruwalk, es tracta d'una plataforma de free tours (recorreguts lliures) valenciana que, amb només un any d'existència, ja està implantada en setanta països de tot el món. El seu funcionament consisteix que qualsevol pot unir-se, publicar el seu propi tour i convertir-se en guia en la web, “de manera completament gratuïta, sense costos ni per al guia ni per al viatger”. La plataforma actua d'intermediària entre l'usuari i el guia, que ofereix visites guiades a canvi de donatius, “depenent de quant li haja agradat, i de les seues posibilitats econòmiques”.
Des de Guruwalk, María Begué comenta com en algunes comunitats exigeixen la certificació de guia turístic, com és el cas de la Comunitat Valenciana, i en unes altres no, com a Madrid: “ens agradaria que pogueren ser guies, però no sempre és possible. El que si que busquem és que tinguen coneixements en història, història de l'art, belles arts...”.
La plataforma disposa d'uns 900 guies en més de 70 països de tot el món (principalment a Europa i Sud-amèrica). D'ells, un centenar estan distribuïts en cinquanta ciutats espanyoles, una trentena en la Comunitat Valenciana. “Fins al moment no hem tingut cap problema amb cap guia”, apunta Begué, qui assenyala que és el primer cas en el qual un dels seus guies és denunciat.
Quant al seu finançament, de moment funcionen amb el capital inicial amb el qual es van constituir gràcies a inversors privats, encara que reconeixen que l'objectiu és que, una vegada assentats, els guies puguen abonar una quantitat per estar dins la plataforma: “hi ha qui pot guanyar 50 o 100 euros al mes però també n'hi ha, en les grans ciutats, que poden arribar a uns ingressos de fins a 3.000 euros”.
Els tours solen durar de dos a tres hores i els grups advoquen per que no siguen de més de quinze persones, “com més xicotets, millors són les sensacions, i millors també solen ser les propines”, que oscil·len entre els 8 i els 22 euros. “Hi ha guies que poden arribar a guanyar entre 50 i 75 euros en propines l'hora de mitjana”.
0