Extrauen l'arcada de pedra de la Porta de l'Oest medieval a la Pobla d'Ifac de Calp
La XVIII Campanya d'Excavacions del Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) a la Pobla Medieval d'Ifac, situada a Calp, ha permés concloure les tasques de documentació i extracció de tota l'arcada de pedra de la Porta de l'Oest del jaciment.
Aquest dimarts han visitat l'enclavament arqueològic, el diputat provincial de Cultura, Juan de Dios Navarro; l'alcaldessa de Calp, Ana Sala; el director del MARQ, Manuel Olcina; el responsable de la campanya i arqueòleg del museu, José Luis Menéndez; el director general de Medi natural, Raúl Mèrida, el diputat provincial i regidor de Calp Ximo Perles i el diputat nacional César Sánchez, segons ha informat la Diputació d'Alacant en un comunicat.
A més de conéixer el resultat d'aquests treballs de recerca, han contemplat l'excavació de les tres últimes tombes descobertes en l'àrea de la necròpoli. “El patrimoni arqueològic que existeix en aquest emplaçament el converteix en un jaciment especial i únic amb enormes possibilitats, ja que la seua recuperació permet acostar als ciutadans una part important de la història dels nostres avantpassats”, ha ressaltat el diputat de Cultura.
La documentació i extracció de tota l'arcada de pedra de la Porta de l'Oest, que va ser trobada de manera parcial l'estiu passat, permetrà reconstruir l'arc d'entrada. Així es recuperarà un “espai fonamental” en l'urbanisme de la ciutat, ja que aquesta porta servia per a accedir als poblats de Ifac.
Per part seua, les labors en l'àrea funerària consagrada, situada al costat de l'església Beata Santa María, han consistit en l'excavació de les tres últimes tombes descobertes. El seu estudi és “clau ”per a conéixer la identitat i forma de vida dels homes i dones que van construir i van habitar aquesta ciutat medieval.
Fins al moment, gràcies a les intervencions realitzades en les successives campanyes, s'han localitzat 70 tombes amb un total de 108 cossos enterrats, “donant lloc a un valuós arxiu de dades que permetrà conéixer a fons detalls del cicle vital, dieta i circumstàncies de la vida quotidiana dels pobladors de Ifac”, ha ressaltat el responsable de la campanya.
Des de 2005, la Diputació ha invertit més de 400.000 euros en aquest projecte, que desenvolupa el MARQ i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calp i de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. En aquesta dihuitena edició han participat, a més dels tècnics, 12 voluntaris procedents de la Universitat de València (UV) i la d'Alacant (UA).
En paral·lel a les tasques arqueològiques d'investigació, la Diputació ha continuat amb els treballs de conservació preventiva en el jaciment. Sota la direcció del cap d'Arquitectura, Rafael Pérez, s'han centrat en la consolidació de la Torre 7 -un dels baluards que protegeix la Porta de l'Oest- i del cimiterium, on enguany s'ha col·locat un col·lector en el paviment per a concentrar l'aigua de pluja i evitar que embassament i danye les tombes i muralla descobertes.
“Les actuacions liderades pel MARQ durant aquests 18 anys han descobert la trama d'una ciutat medieval fundada durant els segles XIII-XIV i enterrada en la vessant del Penyal d'Ifac, meravella natural de la Comunitat Valenciana. Les restes conservades permeten plantejar un projecte de posada en valor que possibilite als 220.000 visitants del Parc Natural contemplar i conéixer aquest jaciment d'època medieval”, ha exposat el responsable provincial.
1