Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Investigadors de la UPV recuperen l'ancestral 'safanòria morà' de Villena

La 'safanòria morà' és morada per fora i blanca per dins.

Toni Cuquerella

0

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV), ha recuperat, millorat i tipificat la 'safanòria morà' de Villena, un cultiu històric del sud de València i nord d'Alacant -des d'Ontinyent fins a Villena- que estava en vies de desaparició.

Amb la col·laboració de nombrosos agricultors de la zona, l'impuls de l'empresa Agrícola Villena -principal productora i comercialitzadora de carlota d'Espanya- i un grup de consumidors locals, l'equip del COMAV de la UPV ha avaluat en producció ecològica desenes de varietats ancestrals i del banc de llavors del COMAV, així com altres varietats comercials.

I després de cinc anys d'activitats d'avaluació i selecció en camps d'assajos agroecològics, avaluació d'arrels, analítiques i tastos amb panells entrenats i consumidors, ha seleccionat i obtingut una varietat que destaca pel seu alt rendiment per a producció ecològica i convencional, així com per la gran qualitat de l'arrel.

“Aquest nou ecotip millorat ja l'estan explotant els agricultors de Villena. Adaptat a producció sostenible, presenta una alta qualitat organolèptica i nutricional, i està sent molt ben acceptada pels consumidors”, explica Adrián Rodríguez Burruezo, investigador de l'Institut COMAV de la UP i coordinador del projecte.

Entre les seues característiques, és més cilíndrica que altres safanòries morades, la seua grandària és menor -similar les carlotes taronges habituals en el mercat-. A més, presenta una cridanera combinació de colors, blanc en el nucli i estatge en la resta.

I, a diferència de les carlotes taronges, en general, la morada és molt més sucosa, cruixent i dolça (5-7 g/100 g de sucres) i aporta un contingut extraordinari en antocianines del tipus cianidines. I és apta fonamentalment per a consum en fresc, però també en salmorra, fregida en xips o en pastisseria. En els pròxims mesos, l'equip de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València iniciarà el procés de registre varietal per a protegir legalment aquesta varietat i impulsar la marca de qualitat corresponent.

Etiquetas
stats