El Consell reclama 15 milions a Ribera Salud perquè ha detectat desperfectes i material caducat després de la reversió
La gestió pública va arribar a l’hospital d’Alzira (València) l’1 d’abril al cap de 20 anys privatitzat i gestionat per la concessionària Ribera Salud, que encara està present en altres tres àrees de salut valencianes. Amb aquesta reversió –per finalització del contracte– era la primera vegada que a Espanya es recorre el camí invers a les privatitzacions sanitàries dels últims anys i que, per exemple a Madrid, han fracassat estrepitosament.
Però el canvi de mans no està sent fàcil. La Conselleria de Sanitat reclama a Ribera Salud una indemnització perquè, quan ha pres el control de l’hospital i la seua àrea sanitària s’han detectat desperfectes, maquinària vella o material caducat. Per això, segons xifra valenciaplaza.com, la Generalitat reclama 15 milions d’euros, quantitat que no ha sigut confirmada ni pel departament que dirigeix Ana Barceló ni per Ribera Salud.
Des de l’empresa –participada al 50% per Centene i Banc Sabadell– han explicat que es tracta d’un informe que està en fase d’al·legacions. “A parer nostre, és un informe que no té sentit, perquè l’UTE ha complit el seu compromís d’inversió de 140 milions, tal com establia el contracte, i també ha complit el compromís d’entregar el departament en estat de funcionament com estableix el plec, i fins i tot amb millores no recollides en el contracte, com l’existència de dues ressonàncies magnètiques en compte d’una i una cartera de serveis molt més àmplia de l’estipulada”, han argumentat.
Aquest informe sobre desperfectes i material caducat forma part de l’“acta de traspàs”. Fonts coneixedores de la reclamació a la concessionària han assegurat que, quan la sanitat pública va agafar el control, van trobar maquinària obsoleta o material amb deficiències i caducat. Posen com a exemple els ecògrafs, alguns dels quals estaven numerats i no han aparegut mai. “Això s’ha de pagar”, afirmen.
Les mateixes fonts manifesten que la Generalitat va haver d’impulsar dos plans de contingència, perquè, quan va assumir la gestió, no hi havia prou medicaments en estoc per a afrontar un servei amb garanties.
Ribera Salud va depositar una fiança de 10 milions d’euros que té l’Administració i d’on es podria cobrar aquest desacord, quan la concessionària presente les al·legacions. També hi ha set milions més d’existències per a assumir aquest cost.
No és l’únic pleit entre l’Administració i Ribera Salud, ja que hi ha en l’actualitat 175 expedients de responsabilitat patrimonial pendents de resolució administrativa i judicial i les liquidacions, per les quals Sanitat reclama a la concessionària 102 milions d’euros.
0