El Consell, contra la bambolla del lloguer
La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori està analitzant les zones i municipis valencians amb major pressió en els preus de lloguer. L'objectiu d'aquesta iniciativa de la direcció general d'Habitatge és “intentar controlar una situació que s'ha tornat insostenible per a moltes famílies”, tal com assenyala la consellera María José Salvador. Així, la conselleria ha detectat en els últims anys “una clara disminució del mercat privat de lloguer i un notable increment dels preus” en algunes zones.
Al Govern valenciana li preocupa la pràctica desaparició dels habitatges de lloguer assequible, amb preus per davall dels 500 euros al mes, que s'han reduït en un 82% segons els estudis de la pròpia conselleria. Per això, l'Administració autonòmica està elaborant un índex de referència per zones i municipis que determine el marge dels preus actuals “i els recomanables per a la zona”, que servisca també per a “aportar transparència, informació i seguretat, tant als propietaris com als inquilins”.
Salvador mostra la seua preocupació per la “creixent bambolla del lloguer” a la qual des de les administracions públiques, “de forma coordinada, hem de buscar solució, tant en el llarg com en el curt termini”. En les zones “amb urgent necessitat habitacional, potencialment tensionades i on els preus del lloguer s'hagen incrementat percentualment molt per damunt de la mitjana” el Consell estudiarà, juntament amb el Govern central, diferents mesures que, de forma temporal, puguen ajudar a controlar la pujada dels preus dels lloguers.
Precisament, La Llei de la Funció Social de l'Habitatge estipula que el Govern valencià podrà proposar l'Estat l'establiment d'un sistema que limite el preu màxim de lloguers en determinades zones. Aquestes mesures, que han de ser estudiades “amb deteniment i sempre en coordinació amb l'Executiu central, responsable de la seua implantació”, tindrien caràcter temporal i s'aplicarien en zones on “excepcionalment i justificadament” existisca una emergència habitacional o necessitat d'habitatge.
Habitatge digne i assequible
La conselleria continua treballant “per a garantir el dret a un habitatge digne i assequible a tots els ciutadans i instarem al govern que implante les seues propostes d'ampliar de 3 a 5 anys la durada dels contractes de lloguer o la construcció de 20.000 habitatges socials”, ha explicat Salvador.
Fins al moment, i dins dels Plans de Lloguer Assequible, ja són 880 les famílies que han obtingut lloguers en vivendes de la Generalitat. Amb aquests plans, s'adapta el preu del lloguer que cada família abona pels habitatges a la seua situació socioeconòmica. Per a això, s'estudia el cas específic dels components de la unitat familiar tenint en compte tres criteris: ingressos, nombre de membres i municipi on se situa l'habitatge.
Aquests plans augmenten les bonificacions per a les famílies amb menys recursos. Per exemple, en el cas de les famílies amb un IPREM menor o igual de 1,25 l'arrendament no pot superar el 20% dels seus ingressos totals. A més, en els últims tres anys la conselleria, a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sól (Evha), ha invertit més de 14 milions d'euros en la reparació del parc públic d'habitatges, la qual cosa ha permés la reparació de més de 670 vivendes socials que s'han adjudicat a les famílies més necessitades.
0