Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

La immobiliària investigada en el cas Taula per blanquejar per a Alfonso Rus té dos milions d’euros a Andorra

L'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus.

Lucas Marco

0

L’empresari Jaime Cabot, soci de l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus i investigat en el marc de la peça separada C del cas Taula, té un compte amb dos milions d’euros en un banc andorrà, segons ha avançat el diari Las Provincias. Cabot figura com imputat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals a Andorra, encara que els investigadors de l’UCO de la Guàrdia Civil encarregats de seguir la pista de la presumpta xarxa exterior del cas Taula s’havien centrat al Brasil, un país en què l’empresa immobiliària Geneva Fondo Inmobiliario SA, epicentre d’una térbola operació amb una firma d’Alfonso Rus, manté cinc societats valorades en 7,8 milions d’euros, tal com va informar aquest diari. 

La troballa del compte andorrà vinculat a l’empresa brasilera obri un ventall de possibilitats per a la peça C del cas, després de les infructuoses comissions rogatòries que va rebre el Jutjat d’Instrucció número 18 de València des del Brasil. A més, la immobiliària deu 1,8 milions d’euros a la Hisenda pública espanyola, segons l’última llista de morosos publicada. La firma i una de les seues filials sumen en total 4,5 milions d’euros en embargaments, subhastes i procediments hipotecaris. 

L’UCO va detectar una pretesa operació de blanqueig d’1,8 milions d’euros a través de l’empresa immobiliària Geneva Fondo Inmobiliario SA, que era propietària del 20% de la firma Fabricación y Distribución del Mueble (FDM) SL, d’Alfonso Rus. 

Segons va declarar Marcos Benavent, autodenominat ionqui dels diners i, fins fa poc, principal col·laborador de la Fiscalia Anticorrupció, el soci de Geneva Ramón Lis March (mort el 2015) era amic íntim de Rus i tots dos tenien “societats interposades”.

Societats al Brasil i la Gran Bretanya

Les societats brasileres es dediquen a projectes immobiliaris, segons la informació del Registre Mercantil de l’Estat de Salvador de Bahia consultada per aquest diari. A més, l’empresa matriu espanyola també va obrir a la Gran Bretanya la firma Albatroz Limited, que té uns actius de 191.630 euros (166.000 lliures esterlines) i un capital social de 115.000 euros.

La Guàrdia Civil afirma que Fabricación y Distribución del Mueble SL, la societat d’Alfonso Rus, és l’epicentre d’una pretesa compravenda fictícia, per valor d’1,8 milions d’euros, amb la intenció de llavar diners negres del presumpte cobrament de comissions entre el 2005 i el 2008.

L’empresari Ramón Lis March va morir el 16 d’abril de 2015, quan va esclatar el cas. El ionqui dels diners va explicar en la seua declaració davant la Guàrdia Civil que Lis March era amic íntim de l’expresident de la Diputació de València, i que li “arreglava moltes coses en el terreny financer”. L’empresari difunt i Rus, segons Benavent, tenien “societats interposades”. Segons va contar a la Guàrdia Civil, Lis “va estar al Brasil” on –suposa Benavent– “devien tindre negocis immobiliaris així com diferents terrenys, pels comentaris que li feia Alfonso Rus”. Era una “mena de gestor d’inversions d’Alfonso [Rus]”, va concloure. 

De fet, després de la mort de Ramón Lis March, es va desfermar al Brasil una batalla per l’herència de l’home, en què un jutge de Salvador de Bahia va obligar quatre espanyols i un brasiler a fer-se la prova d’ADN per demostrar el seu parentiu amb l’empresari mort.

Etiquetas
stats