Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua llança 'Gramàtic-on', una aplicació informàtica per a facilitar consultes gramaticals

Les consultes gramaticals es poden fer mitjançant el web de l'AVL.

elDiariocv

València —

0

¿Estàs preparant un examen de valencià? ¿Estàs redactant un escrit i se t’ha plantejat algun dubte gramatical? Amb estes dos preguntes arranca el tutorial que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha preparat per a donar a conéixer la nova aplicació informàtica anomenada ‘Gramàtiques Normatives Valencianes’ amb l’objectiu de facilitar la consulta de la normativa gramatical i ajudar els usuaris a resoldre qualsevol dubte que se’ls puga suscitar en este camp.

L’aplicació, que es pot consultar en el web de l’AVL, tant des de l’ordinador com des de qualsevol dispositiu mòbil, és una manera còmoda i senzilla d’estar connectat sempre, estigues on estigues, amb el Gramàtic-on, denominació acurtada amb què es coneix també la nova aplicació acadèmica. Este programa informàtic, que no requerix cap instal·lació, permet consultar fàcilment les dos gramàtiques publicades per la institució normativa: la Gramàtica normativa valenciana i la Gramàtica valenciana bàsica.

El videotutorial que acompanya l’aplicació gramatical (consultable des l’Ajuda) explica a l’usuari, de forma clara i àgil, com utilitzar el Gramàtic-on per a traure-li el màxim profit. Tot està a l’abast: l’ús de les majúscules, els signes de puntuació, l’accentuació, la dièresi, els apòstrofs, les preposicions, els diacrítics, o les actualitzacions introduïdes en la gramàtica valenciana.

L’aplicació permetrà a l’usuari explorar les gramàtiques normatives valencianes i, com assegura el cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics, Josep Lacreu, “la gramàtica deixarà de tindre secrets”. El Gramàtic-on mostra per defecte la informació corresponent a la Gramàtica valenciana bàsica, però amb un simple clic o amb un toc de dit també es pot consultar l’apartat corresponent de la Gramàtica normativa valenciana.

Per a fer més completa la consulta, i per tant més accessibles els continguts gramaticals, l’aplicació proporciona diferents modalitats de consulta. No sols es pot buscar qualsevol apartat a través d’un índex, semblant al que es pot trobar en qualsevol gramàtica editada en paper, sinó també per text lliure, fent busques a partir de qualsevol paraula, o per termes gramaticals. Té també una connexió directa amb el Diccionari normatiu valencià (DNV), que permet enllaçar la informació de les gramàtiques amb la del diccionari, així com també uns botons de navegació que permeten desplaçar-se avant i arrere pel propi historial de navegació, i per descomptat la possibilitat de compartir la informació de qualsevol apartat a través de Whatsapp, xarxes socials o correu electrònic.

El Gramàtic-on és un instrument per a fer més accessibles les normes gramaticals que regulen l’ús del valencià. Amb esta nova ferramenta, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua posa a l’abast de tots els valencians la possibilitat de conéixer la pròpia gramàtica a través de la tecnologia digital més puntera. Si primer va ser el DNV, ara és el torn del Gramàtic-on. El valencià és cosa de tots.

Etiquetas
stats