Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Panells solars en els instituts estalviaran 7 milions d’euros en la factura de la llum i reduiran les emissions anuals de CO₂ en 9.000 tones

Les conselleres d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà, i Educació, Raquel Tamarit, en la presentació del programa 'ZERO, energia de proximitat'.

Miguel Giménez

València —

0

Fins a 114 instituts de Secundària públics valencians es convertiran en plantes menudes de generació d’energia solar neta gràcies a la instal·lació en aquests centres –distribuïts en 71 localitats de llarg a llarg de tot el territori valencià (17 instituts en 14 poblacions castellonenques, 57 de 32 pobles i ciutats de les comarques de València i 40 instituts de 25 municipis de la província d’Alacant)– de panells fotovoltaics.

En aquesta primera fase, els 114 instituts estalviaran anualment un total de 6,9 milions d’euros en la factura de la llum. Educació calcula que la inversió feta des de la conselleria estarà amortitzada en dos anys. “Els beneficis educatius, socials i mediambientals del programa són inqüestionables: el nostre alumnat no sols continuarà abordant en classe la importància de fer front a l’emergència climàtica, també allà on estudien, en els seus instituts, veuran que tenen l’exemple concret d’una gestió sostenible dels recursos energètics”, ha destacat la consellera d’Educació, Raquel Tamarit

Es tracta del programa ‘ZERO, energia de proximitat’, la primera fase del qual han presentat dimarts les titulars d’Educació, Cultura i Esport i d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, als equips directius dels centres educatius implicats i als representants dels municipis on se situarà.

Es tracta de “una planta fotovoltaica important pública, urbana, descentralitzada i de proximitat, que generarà l’energia elèctrica que necessita cada institut i els transformarà en autosuficients, autogeneradors d’energia neta i renovable”, ha explicat Tamarit, que afegia “però no sols això, produirem excedent energètic”. Mollà, de la seua banda, ha ressaltat la “importància” i la “transversalitat” d’un projecte que va nàixer en el seu departament i que ha acabat convertint-se en una idea compartida entre diverses conselleries i desenes de municipis.

Beneficiar famílies en risc de vulnerabilitat amb els excedents elèctrics

La responsable d’Emergència Climàtica ha volgut cridar l’atenció en el fet que, “tan sols en aquesta primera fase”, entre 5.000 i 7.000 famílies en risc de vulnerabilitat podran beneficiar-se dels excedents elèctrics generats per les instal·lacions fotovoltaiques dels instituts. Una xifra que, a mesura que es complete la instal·lació de plaques solars en els centres educatius, “augmentarà fins a beneficiar gairebé 18.000 llars amb dificultats per a afrontar la factura de la llum”.

“És un projecte que només té avantatges, perquè s’aconsegueix l’autoproveïment energètic dels centres educatius; es reparteixen els excedents entre les famílies més vulnerables, per no deixar a ningú arrere en el procés de transició ecològica, i s’accelera la descarbonització reduint la nostra empremta”, ha valorat la consellera Mollà.

La primera fase d’implantació del programa es desenvoluparà amb un pressupost de 14,47 milions d’euros per part de la Conselleria d’Educació. Durant la pròxima tardor està previst que es liciten els projectes d’execució, les direccions d’obra i la instal·lació dels panells solars en els 114 instituts fixats. Les adjudicacions es preveu que es facen en el primer trimestre del 2023, per començar la instal·lació dels panells solars la pròxima primavera. Una vegada implementada la primera fase, està previst ampliar el programa fins a arribar als 360 instituts públics de tota la Comunitat Valenciana.

Transició Ecològica calcula que, amb la implantació de renovables en aquesta primera fase, les emissions de CO₂ es reduiran en més de 9.000 tones a l’any, una empremta que disminuirà fins a les 58.500 tones una vegada s’haja completat la instal·lació fotovoltaica en els 360 centres educatius valencians.

La Conselleria de Transició Ecològica coordinarà, a través de ‘Municipis en xarxa’, un projecte a què s’han adherit més de 250 municipis per impulsar les energies renovables i impulsar les comunitats energètiques municipals, i que els excedents generats en les instal·lacions educatives beneficien els que més ho necessiten a través dels Serveis Socials dels ajuntaments.

Etiquetas
stats