Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mig miler d’alumnes visiten les faenes d’exhumació de les fosses de la repressió franquista a Castelló

Visita als treballs d'exhumació al cementerio civil de Castelló.

Lucas Marco

0

Les faenes d’exhumació en el cementeri de Castelló han tingut la visita de més de mig miler d’alumnes de quart d’ESO i de Batxiller de diversos centres educatius per a conéixer les 14 fosses del recinte. Així doncs, 558 alumnes dels instituts Sos Baynat, Bovalar, Penyagolosa i Caminàs de Castelló, i del Ximén d’Urrea de l’Alcora, han participat en una visita guiada organitzada durant desembre de l’any passat i aquest mes de gener pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica. 

“L’objectiu de la visita era que l’alumnat coneguera les faenes d’exhumació dels cossos de les víctimes de la repressió franquista afusellats al riu Sec i enterrats en les 14 fosses del cementeri civil de Castelló”, assenyala l’entitat en un comunicat. 

El Grup de Recerca de la Memòria Històrica considera un “èxit” i un “encert” que l’alumnat veja “de primera mà on es pot arribar amb un règim dictatorial” i que hagen tingut respostes a “qüestions de la nostra història recent que s’han mantingut silenciades”. 

Les visites s’han dut a terme en tres etapes. La recepció dels alumnes i del professorat s’ha fet en el monòlit que hi ha en el riu Sec. Així doncs, partint dels coneixements previs de l’alumnat, s’explicava el colp d’estat del 1936 i l’inici de la Guerra Civil, així com la “repressió brutal consegüent”. 

De les 971 víctimes de la repressió, prop de 900 van ser afusellades i 70 més van morir en altres circumstàncies, com l’aplicació de la Llei de fugides o les malalties a la presó o a l’hospital. La visita també explicava com s’organitzaven les sacas d’afusellats, traslladats des de la presó de Castelló lligats de peus i mans. 

En una segona etapa, els alumnes han visitat els tres cementeris de la localitat, i se’ls ha informat amb plànols de l’evolució espacial dels recintes. Finalment, en el cementeri civil s’explicava que els enterrats eren laics, lliurepensadors, maçons o suïcides i, a partir de l’entrada de les tropes revoltades el 1938, represaliats pel règim franquista. 

Davant els especialistes de l’associació Arqueoantro, els alumnes han rebut les explicacions dels arqueòlegs i els antropòlegs sobre el procés d’exhumació de les víctimes. 

L’última campanya d’exhumacions ha aconseguit recuperar les despulles de 155 persones. La Generalitat Valenciana té prevista una nova campanya en què s’exhumaran més de 50 víctimes. 

 

Etiquetas
stats