Podem proposa ampliar l’Acord del Botànic amb sis eixos nous
La vicepresidenta Mónica Oltra, com a portaveu del Consell, haurà de tornar a aprendre’s els eixos de l’Acord del Botànic, que sempre cita quan explica cada iniciativa o acord, si ix avant la proposta que Podem ha preparat per a ampliar en sis els cinc eixos actuals del pacte que sosté el Govern de la Generalitat.
El líder de Podem, Antonio Montiel, ha fet arribar dijous al president del Consell i secretari general dels socialistes valencians i a Compromís, la coalició que lidera Oltra, la seua proposta de “revisió i ampliació” de l’Acord del Botànic. El document, que inclou 128 mesures, recull propostes noves per als cinc eixos del pacte, però afig sis eixos més centrats en l’ocupació sostenible i de qualitat, el comerç local, les infraestructures i l’ordenació del territori, la justícia, el medi ambient i el canvi climàtic i la cultura.
Entre les mesures relatives tant als cinc eixos actuals com als sis que eventualment puguen crear-se, n’hi ha moltes que concreten aspectes del pacte inicial o que reflecteixen actuacions que ja està emprenent el Govern presidit per Ximo Puig. No obstant això, també planteja algunes mesures noves.
Pel que fa als eixos ja existents, destaca, en el número 1, titulat “Rescat de les persones”, el disseny d’una “agència valenciana per a la igualtat, la democràcia i el desenvolupament dels drets socials”, un pla de xoc pel dret a l’habitatge que crearia 1.000 habitatges de lloguer l’any, un mapa de recursos d’atenció a dones víctimes de violència masclista, la reversió del model Cotino de residències de persones grans i la retirada del copagament a la totalitat dels col·lectius amb ingressos inferiors a 18.000 euros anuals.
En l’eix número 2, “Regeneració democràtica i lluita contra la corrupció”, insta a aprovar l’agència antifrau que es debat en les Corts Valencianes i a desplegar una policia autonòmica. També recull la reforma de l’Estatut d’autonomia “per a garantir de manera elevada els mecanismes de regeneració democràtica i lluita contra la corrupció, especialment els relatius a la participació ciutadana”.
En l’eix número 3, “Governar per a les persones”, destaquen sengles plans de xoc per a l’eliminació de barracons i el retorn de joves investigadors, la recuperació de l’obertura vespertina dels centres de salut i d’especialitats a l’estiu i un pla de xoc per a agilitzar la tramitació dels expedients d’ajudes a la dependència.
L’eix número 4, “Nou model productiu”, proposa un pla d’eficiència energètica en habitatge i immobles. I en l’eix número 5, “Finançament just i auditoria ciutadana”, dins de la negociació d’un sistema nou, es propugna la reestructuració del deute de la Generalitat mitjançant la reducció del dèficit a càrrec del deute històric, un quitament i un ajornament dels deutes amb el Govern.
Entre els sis apartats nous que planteja Podem per a l’Acord del Botànic, el que inclou més mesures és el que seria l’eix número 6, “Pacte per a l’ocupació sostenible i de qualitat”, amb idees com la creació d’un observatori d’igualtat salarial i bones pràctiques en empreses.
L’eix número 7, “Comerç per al desenvolupament econòmic local”, aprovaria de manera urgent, segons la formació morada, el pla d’acció territorial sectorial del comerç a la Comunitat Valenciana (Patsecova), i suspendria les autoritzacions d’establiments comercials d’impacte territorial fins que es promulgara. També planteja actualitzar la normativa de l’Observatori del Comerç i una revisió del model de cambres de comerç.
En l’eix número 8, “Infraestructures i ordenació del territori”, destaca la proposta d’un inventari del sòl acumulat en el període de la bambolla immobiliària i sense expectatives urbanístiques i la reparació dels impactes d’aqueixa bambolla.
L’eix número 9, “Justícia”, centra les mesures en l’avaluació de l’Administració de Justícia i dels seus recursos i l’elaboració d’un pla d’infraestructures i recursos materials. L’eix número 10 de la proposta, dedicat al “Medi ambient i el canvi climàtic”, preveu una estratègia preventiva i de coordinació contra incendis forestals, plans de posada en valor dels parcs naturals i els espais protegits i el reconeixement dels municipis que no han deteriorat el seu litoral o que aposten per protegir-lo.
Finalment, l’eix número 11, centrat en la “Cultura”, proposa reconsiderar el model el Consell Valencià de Cultura, reclamar al Govern central finançament per al Palau de les Arts o actualitzar la Llei valenciana de la música.
Una vegada el document està en mans dels altres dos socis de l’Acord del Botànic, Podem, que és per torn l’encarregat de convocar-la, reunirà una comissió tècnica per a preparar la cita en què se subscriguen els termes de la revisió del pacte a què la formació que lidera Montiel, com a força que dóna suport parlamentari al Consell format pel PSPV-PSOE i Compromís, pretén donar-hi un contingut més programàtic.
Allunyada l’exigència que Montiel va insinuar inicialment de convertir la revisió en l’antesala de l’entrada de Podem al Consell, les mesures que la formació planteja busquen orientar prioritats amb vista al debat dels pressupostos de la Generalitat del 2017. La discussió en el si del Pacte del Botànic, no obstant això, s’ha retardat i ja no es concretarà abans del debat de política general en les Corts Valencianes, que se celebrarà els dies 14 i 15 de setembre.