Compromís porta el sistema de tornada d'envasos al Congrés per al seu impuls a Espanya
El debat sobre la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada d'envasos (SDDR) que porta mesos produint-se a la Comunitat Valenciana de cara al seu possible inici a principis de 2018 es traslladarà al Govern d'Espanya.
El secretari autonòmic de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, Julià Álvaro, ha assistit aquest dimecres a la presentació en el registre del Congrés dels Diputats de la proposició no de llei (PNL) relativa a l'impuls del SDDR en tot l'Estat.
Els diputats Enric Bataller (Compromís) i Juantxo López de Uralde (Equo-Units Podem) han sigut els encarregats de presentar el text per al seu debat en la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i en la Comissió de Canvi Climàtic.
Sobre aquest tema, fonts de Compromís han comentat que l'objectiu és que hi haja un debat a nivell d'Estat per a posar de manifest que es tracta d'“un sistema que s'iniciarà a la Comunitat Valenciana i que s'està estudiant a Navarra, Catalunya i Balears pel qual el Govern hauria d'apostar en tot el territori espanyol pels seus beneficis mediambientals”.
Les mateixes fonts han recordat que “tant la normativa europea com l'espanyola emparen i avalen aquest sistema de retorn”, al mateix temps que han advertit que “si el Govern de Rajoy s'oposa a un projecte que és complementari a l'actual SIG (contenidors de reciclatge) i que eleva el reciclatge d'envasos fins a un 90% quedarà en evidència la seua nul·la preocupació pel medi ambient”.
Sobre el procés de negociació amb els empresaris valencians per a la implantació del SDDR a la Comunitat després del rebuig manifestat per la patronal, les mateixes fonts han informat que mantindran una última reunió a principis de maig, després de la qual l'avantprojecte de llei es traslladarà a les Corts per al seu debat parlamentari i aprovació definitiva.
Així, després de les esmentades trobades la Conselleria de Medi Ambient ha acceptat que els supermercats puguen instal·lar les màquines de reciclatge en els seus aparcaments, mentre aquells establiments que no tinguen pàrquing tindran una moratòria per a posar-les més tard, perquè la posada en servei siga en forma progressiva.
El SDDR consisteix bàsicament a incrementar 10 cèntims el preu dels refrescs i begudes en botelles de plàstic i vidre, que després són reemborsats als consumidors una vegada retornat l'envàs en bon estat en els punts de recollida habilitats, que seran tots els comerços i supermercats que els venen, excepte l'hostaleria.