Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El sumari de Taula confirma que les mossegades afectaven tota l’estructura del PP a la Comunitat Valenciana

Francisco Camps i Mariano Rajoy, en un acte del PP a València

Voro Maroto

València —

El que semblava inicialment un cas de corrupció en l’estructura provincial del PP de València s’ha convertit en una investigació que afecta el partit en conjunt a la Comunitat Valenciana. El sumari de Taula acumula dades i gravacions que podrien incriminar Francisco Camps en el finançament il·legal del PP valencià. Vicente Betoret, president actual del PP a València, també està esguitat.

L’organització tindria cinc caixes B (tres a València, una a Alacant i una altra a Castelló) i l’expresident valencià seria el pretés eix del finançament il·legal, procedent de diners negres a canvi d’adjudicacions de contractes públics. Aquestes caixes B estarien connectades amb una de semblant del PP nacional. De moment, Camps, no està imputat.

Dos exvicepresidents del Consell que va presidir, Gerardo Camps i Víctor Campos, també figuren incriminats i una empresa pública de la Generalitat, Ciegsa, figura com una peça clau. Al pretés finançament il·legal del PP valencià que s’investigava en el cas Gürtel i la manera d’operar de la trama mitjançant comissions il·legals se suma ara aquest altre retall d’un puzle que encara no està complet.

Algunes de les converses recollides en el sumari de Taula i que abunden en la connexió amb el poder autonòmic en l’època de Camps es donen entre el testimoni principal del cas, el penedit Marcos Benavent, i Máximo Caturla, exvicepresident de la Diputació de València i exconseller delegat de Ciegsa.

Aquesta empresa pública, muntada pel PP per a construir col·legis públics, hauria tingut un paper capital en la generació de mossegades. La companyia, ja sense activitat, va acumular mil milions en sobrecostos durant l’era Camps. Segons la Guàrdia Civil, des d’allí “s’hauria estat finançant el PP tant a escala regional com a la província de València, així com també enriquint-se a títol particular la majoria de les persones que participarien en la consecució d’aqueixa estratègia de finançament”.

I, sempre segons l’informe de l’UCO, els investigadors de l’institut armat, “Camps tindria coneixement de l’ús que es devia fer de l’empresa Ciegsa, ja que Rus hauria parlat amb ell; que Gerardo Camps seria un dels encarregats de controlar les adjudicacions i també que el conseller Alejandro Font de Mora hauria dit a Máximo Caturla que fóra Gerardo Camps el que ho controlara”.

Així es recull en una conversa del sumari. “L’últim missatge”, diu Caturla a Benavent, “és que tot açò ho enviem al conseller d’Hisenda, Gerardo, m’entens? Perquè ho volen controlar tot i llavors, sí, ell mateix ha dit que ha sentit el president que ha dit a Gero que ho controle”.

Benavent aclareix a la Guàrdia Civil, en una declaració posterior, que el “president” és Camps. I que “Gerardo” o “Gero” és Gerardo Camps, actual diputat en el Congrés i, amb Víctor Campos, un dels exvicepresidents implicats per Benavent en l’afer.

Campos, precisament, seria un dels càrrecs que manejava els diners negres en el partit. En una conversa transcrita en el sumari es llig que Benavent diu a Caturla: “Ell [Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València] ha parlat amb Víctor de pasta, no li fa molt de cas, i el dimarts, després del comité es va trobar amb el president [Camps], se’n va anar caminant amb ell i li va comentar el tema, que està fins als ous de Víctor, i li va dir que el que el vulga, que el que Alfonso vulga”.

Segons Benavent, Rus demanava a Campos diners negres que “es destinaven a tot”: “A despeses personals, a despeses del partit, en definitiva a tot, al que els donara la gana”. El ionqui dels diners també situa els homes de confiança de Camps en el cor de la trama: “Eren Gerardo [Camps] i Víctor [Campos] els que determinaven a qui s’adjudicaven els col·legis”.

Camps respon amb querelles contra “qui embrute fins i tot lleument el seu honor”

Camps ha amenaçat de querellar-se contra qualsevol “que embrute fins i tot lleument el meu honor” després de ser relacionat amb el cobrament de mossegades en l’afer de corrupció més gran que afecta l’escarnit PP valencià.

No obstant això, quasi tots els camins del pretés finançament il·legal del seu partit sembla que condueixen fins a ell. Cinc exalts càrrecs de la seua confiança seran jutjats en l’Audiència Nacional per delicte electoral, la policia creu que el PP valencià pagava en negre a la trama Gürtel el 80% del preu dels seus actes electorals, la investigació de la Guàrdia Civil en el cas Taula va establir fa mesos que ell era el recaptador del PP i Benavent el situa en el centre de les irregularitats.

En les gravacions que van transcendir abans de la judicialització de l’assumpte, els esmentats Benavent i Caturla ja parlaven de “negociar amb Paco”. L’objectiu era ampliar el cobrament de comissions, limitat llavors a l’àmbit d’influència de la Diputació i les seues empreses, a “les conselleries, secretaris generals, directors generals, gerents d’empreses...” de la Generalitat. Si ho aconseguien, comentaven, continuarien “triomfant”.

Camps ho nega tot. “Ni contractes, ni favors, ni caixes B, ni finançament irregular, ni cobraments, ni connexions amb la seu nacional del PP”. Tanmateix, els investigadors de la Guàrdia Civil i Benavent, tal com recull el sumari, el consideren el “gran recaptador del PP valencià”.

Etiquetas
stats